I Västerviks stad går man mot färre och större enheter inom förskolan, i takt med att antalet barn i de här åldrarna sjunker. Om några år kan nybyggda Galaxen och Älvdansen vara två av ett fåtal kvarvarande förskolor, enligt kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M). Tanken är att satsa mindre pengar på lokaler och mer pengar på pedagoger.
Men vad tycker egentligen föräldrarna som har barn på "storförskolor"? Vilka fördelar och nackdelar finns med att gå på en större förskola?
Vi åkte till Solkullen i Gamleby, som är en av kommunens största förskolor, och pratade med några föräldrar där.
Therese Torger, som har sin dotter Alva på förskolan, upplever den dock inte som så stor.
– Jag tycker att den är jättebra, och det är bra att de olika "spåren" kan samarbeta, säger hon.
Avdelningarna är mestadels separerade från varandra men har en gemensam lekhall/gympasal, berättar Therese och Alva. Flera avdelningar delar utegård. Det gör att barn från olika avdelningar får chans att leka med varandra.
– Alva trivs jättebra, hon gillar Björnen (avdelningen) jättemycket, säger Therese.
Enda nackdelen hon kan komma på är att nattis, som fanns tidigare, har lagts ner. Hon vill dock inte att förskolan ska bli större än den är nu;
– Den är precis lagom.
Kompisarna Patricia Pettersson och Lisa Sernfalk hämtar sina barn samtidigt på förskolan när vi träffar dem. De ser en fördel med att ha barnen på en stor förskola – att barnen får många kompisar. Nackdelar då? Att det är för många barn.
– Pedagogerna har inte tillräckligt med tid för att se alla barns behov, så tror jag att det är generellt på alla avdelningar, säger Patricia.
Tove Gometz, med barnen Wilson och Ines, tycker det är svårt att svara på vad som är fördelar och nackdelar med en stor förskola – eftersom hon inte har något att jämföra med. Men hon konstaterar att hon bara har positiva erfarenheter av Solkullen.
– Själva avdelningarna är ju inte större, så vi märker inte av så mycket att förskolan är stor. På den ena gården, där fler avdelningar samsas, kanske det märks mer. Men på vår sida är bara barn från fyra avdelningar. Det känns lite mysigt där.
Tove tycker att personalen är bra på att hålla isär avdelningarna och skapa mindre grupper. De går till exempel inte på utflykt till "Skeppet" (lekplatsen strax intill) samtidigt.
En fördel hon ser med en stor förskola är att blir lätt för avdelningarna att göra små utflykter – bara att gå över till den andra sidan av gården kan vara spännande för barnen.
Henric Svensson har precis hämtat sin dotter Alva Svensson för dagen. Inte heller han kan komma på några direkta nackdelar med att Solkullen är en stor förskola.
– Vi är nöjda och Alva trivs. Det är roligt att de har många kompisar när de är utomhus.
Vid lekplatsen Skeppet träffar vi Linus Broström, pappa till en fyraåring som också går på Solkullen. Han ser det som en fördel att dottern får träffa många andra barn, men upplever också att det finns nackdelar. På en stor förskola är det svårare för barnen att bli sedda och uppmärksammade av pedagogerna, menar han.
– Främst är det när de är utomhus som det märks. Det blir stora ytor när de är så många.