Emil Jensen är trött i benen, men glad och fylld av energi. Han har hittills cyklat 60 mil genom Sommarsverige med föreställningen ”Än susar skogen”. Turnén är ett samarbete med Naturskyddsföreningen och en manifestation för miljön, freden och klimatet. På onsdagen cyklade han från Långrådna till Lofta och på torsdagen går färden vidare till Västervik och Visfestivalen.
– Cykelvägen hit var en av de finaste på hela resan. Tjusttrakten är fantastisk. Och så hade jag medvind, det är en raritet när man är på cykelturné, skrattar Emil Jensen.
Emil Jensen har de senaste åren turnerat för fullsatta hus genom hela Sverige, på allt från Dramaten till Way Out West, från Ale Stenar i söder till Kiruna i norr. Vid kvällens föreställning på Lofta Caffè bjuder han på musik, poesi och komik om livet på jorden, och avslutar med en trädplantering.
Miljöengagemanget har följt Emil Jensen genom livet som artist och aktivist. Men han tror inte på dåligt samvete och skambeläggning, utan på engagemangets kraft.
– Jag vill belysa snillrikedomen i naturen och prata om varför vi vill bevara jorden. Min möjlighet som konstnär är att beröra, att få människor att skratta och gråta. Därifrån får alla själva bestämma hur deras liv ska se ut. Jag varken kan eller vill påverka vad folk tycker. Däremot hoppas jag att jag kan beröra dem, säger Emil Jensen.
Patrik Waernbaum som är kassör i Naturskyddsföreningen i Tjust tror att Emil Jensens föreställning kan få fler att bli engagerade för naturen och klimatet.
– Idag är det 58 dagar kvar till riksdagsvalet. Det är så lätt att vi människor tänker kortsiktigt och egoistiskt, och glömmer bort det som är viktigt på riktigt. Vi står inför ett vägskäl, där vi kan välja att begränsa klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald. Men beslutet måste tas idag och inte i framtiden. Jag tror att Emils föreställning kan få fler att känna engagemang för naturen, säger Patrik Waernbaum.
Efter föreställningen på Lofta Caffè är det dags för publiken att tillsammans med Emil Jensen gå utomhus och plantera ett vårdträd, en gammal tradition på svenska gårdar.
– Ett vårdträd sammanför människor med naturen och med varandra. Ett träd lever ju i flera hundra år. Det här blir en symbol för det långsiktiga engagemanget för naturen, avslutar Emil Jensen.