En av de eleverna som går premiärkursen är Elin Svahn Svensson från Snörum Gärdet, Loftahammar. Hon kom till Loftahammar på grund av kärleken. Väl där, upptäckte hon vilka möjligheter det fanns att odla mat. Inte bara till sig själv, utan även till andra.
– Jag hörde om utbildningen och tyckte att det lät toppen, som skräddarsytt för mig. Jag är sugen på att starta upp något inom odling och förädling, säger hon.
Hon vill inte använda gifter och konstgödsel, utan kör i stället med naturgödsel och biologisk bekämpning med nematoder.
– Jag har alltid tyckt att det är otäckt när man inte vet vad det är besprutat med. Det är något jag vill undvika. Jag vill inte mata mina barn med gifter.
Hennes kurskamrat, Magdalena Josefsson, kände att det var dags att byta inriktning i livet, efter många år som undersköterska. Hon upplever att energin tagit slut för det, i takt med att jobbet blivit allt tuffare.
– Man ska hinna mer och mer på kort tid.
Det låter nästan som en förälskelse, när hon berättar hur hon kände, när hon såg att det fanns en sådan här utbildning:
– Jag tänkte: där är den ju, min utbildning. Som de har gjort för mig. Så kändes det, skrattar hon.
Hon sa upp sin lägenhet hemma i Munkedal och flyttade till andra sidan av Sverige för att sätta sig i skolbänken igen.
– Jag har alltid odlat och vet att det är något jag kan, så jag är här för att lära mig företagarbiten, säger hon.
Utbildningen hålls på Grönt Campus, i de lokaler där Linda Öhrvall tidigare hade sin handelsträdgård Lindas Trädgård.
– Vi gjorde en avvägning vad vi skulle göra med platsen, när Lindas Trädgård flyttade. Då kom vi på att vi skulle samla olika utbildningar som inte är gymnasieutbildningar under begreppet Grönt Campus, säger Sofie Alvarsson.
Hon är verksamhetsutvecklare på Gamleby grönt nav, där utbildningen ingår. Grönt Campus ligger på Gamlebygymnasiet, som drivs av Hushållningssällskapet.
Utbildningsledare Agnetha Wibell hoppas att de ska kunna locka yrkesverksamma även inom andra områden än just odling i framtiden och gärna nysvenskar också.
– Vi har också ansökt om att få köra korta kurser från den här utbildningen för personer som är yrkesverksamma och inte har tid att plugga på heltid, säger hon.
Två andra som är knutna till utbildningen är Roy Thellman, kursansvarig för odlingskursen, och Jenny Djerf, som bland annat ska utveckla Grönt Campus.