Elever följde vattnets väg

Varifrån kommer dricksvattnet? Hur renar man vatten i naturen och i reningsverket? Det har elever från Västervik nu specialstuderat.

Fosforfälla. Här är en fosforfälla som har hunnit bli några år, där fosforn fångas upp i flera steg.

Fosforfälla. Här är en fosforfälla som har hunnit bli några år, där fosforn fångas upp i flera steg.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Gamleby2017-04-30 16:00

Det är projektet ”Vattnet i vårt liv” som tar upp frågor om vatten ur många olika aspekter.

Liksom i fjol är det årskurs fem på Breviksskolan i Västervik som har fått fördjupa sig i detta, med hjälp av bland andra Markus Nord på naturum Västervik.

När VT träffar eleverna, är de på studiebesök på Häckenstad gård utanför Gamleby, där Fredrik Andersson har ekologisk produktion av nötkött.

Han har utökat produktionen under ett par års tid och har för tillfället runt 550 djur, inklusive 200 dikor. Som mest finns det drygt 600 djur på gården.

Eleverna från Brevik fick förstås titta på djuren och klappa dem, om de ville. Men mest var de där för att se hur man renar vatten på naturlig väg, med hjälp av fosfordammar och andra våtmarker.

Fredrik Andersson var tidigt ute med detta. Han tog över gården 2006. Två år senare ställde han om åkermarken till ekologisk produktion. Året efter gick djurhållningen samma väg.

Under årens lopp har han genomfört en rad åtgärder för att minska näringsläckaget. Bland annat har han anlagt våtmarker.

Den äldsta av fosforfällan stod klar 2011. I urgrävda djuphålor kan partiklarna, som fosforn är bunden till, sjunka till botten. Där kan näringen sedan tas upp och återanvändas.

Markus Nord från naturum Västervik följer med eleverna på de olika studiebesöken.

– Vi pratar om naturens sätt att rena här på Häckenstad, och hur man använder vattnet på en ekogård.

Förutom att besöka Häckenstad, åker de till Unos park i Gamleby och ser hur medlemmar från den lokala sportfiskeklubben har förbättrat fiskens vandringsväg i ån. Besöket i Gamleby avslutas på reningsverket.

Innan dess har eleverna gjort en utflykt till Hjortenverket utanför Västervik och sett hur dricksvattnet renas.

De har också haft vattenskola vid Horns udde, men det var i höstas.

Projektet ”Vattnet i vårt liv” delfinansieras med statliga medel från Lona, den lokala naturvårdssatsningen. Syftet med Lona är att stimulera kommunernas och de ideella föreningarnas långsiktiga naturvårdsengagemang.

En slutredovisning ska göras 2019. Då ska man också ha gjort en utvärdering av om målen för projektet har uppnåtts, det vill säga om eleverna har lärt sig det de ska.

På sikt är ambitionen att alla skolelever i kommunen ska kunna få ta del av detta, genom att det integreras i den vanliga undervisningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!