Just nu grävs en stamledning ner i marken från Dynestadsviken upp till åkrarna i Dvärgstaddalen utanför Gamleby. Sträckan är ungefär fem kilometer.
Tanken är att näringsrikt havsvatten ska pumpas upp till åkermarken och användas till bevattning.
– Det här är ett av kommunens spjutspetsprojekt. Hur kan vi klimatanpassa livsmedelsproduktionen, det lokala jordbruket och samtidigt hitta en "win-win". Vi har problem med kväve och fosfor i Östersjön och då tar vi den näringen och lyfter upp den där vi verkligen vill ha näringen, säger kommunens agronom Dennis Wiström.
Västerviks kommun har sökt statliga pengar för att kunna genomföra bevattningsprojektet, som totalt är en investering på 4,5 miljoner kronor. Det är bröderna Jonsson på Ogestad egendom, som äger marken, som också står för inköpet av bevattningsmaskinerna, vilket motsvarar en investering på ungefär 2,5 miljoner kronor. Ogestad sköter också driften.
Odlingsmarken som ska bevattnas med havsvatten är 263 hektar stor.
– Det är nog största bevattningssatsningen med Östersjövatten som man gör i Sverige. Jag känner inte till någon större, säger Dennis Wiström.
Västerviks kommun har under flera år arbetat för att förbättra situationen i Dynestadsviken. Det hela började i början på 2010-talet.
– Man hittade jättemycket död fisk och det luktade ruttet ägg av svavelväte. Då började vi titta på vad som var orsaken och upptäckte att det var syrefritt från tre meters djup ner till botten på 16 meters djup, säger Dennis Wiström, som då bestämde sig för att undersöka näringsinnehållet i vattnet.
Han tog med sig vatten från Dynestad till Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Där undersöktes vattnet i ett bevattningsexperiment. Fyra olika grödor användes och krukorna bevattnades på tre olika sätt; med enbart kranvatten, med enbart Dynestadsvatten eller med hälften kran- och hälften Dynestadsvatten.
– De krukor som vattnades med Dynestadsvatten gav nästan två gånger så stor avkastning jämfört med de andra. Det var rena sportdrycken för grödorna, säger Dennis Wiström och förklarar att havsvattnet dessutom har exakt den näringssammansättning som växterna vill ha.
– Det beror på algerna som vuxit till i vattnet under sommaren. Alla gröna växter har samma sammansättning så när de ramlar ner och förmultnar så frigörs näringsämnena i rätt proportioner. Det är det som är unikt.