"Död vik" får liv – allt mer fisk på djupt vatten

Längst in i Gamlebyviken, den del som kallas för Dynestadviken, har läget blivit allt bättre för fisken. Den hittas allt djupare ner.

Fiskerikonsulent Ola Helmerson är glad att det har blivit mer fisk på djupare nivåer i Dynestadviken.

Fiskerikonsulent Ola Helmerson är glad att det har blivit mer fisk på djupare nivåer i Dynestadviken.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2021-11-11 06:00

Fiskerikonsulent Ola Helmerson, som jobbar på Hushållningssällskapet i Gamleby, har nu analyserat resultatet av årets provfiske i Dynestadviken. Han blev positivt överraskad.

Från det förra provfisket 2017 till det som gjordes i slutet av sommaren i år, har mängden fisk på tre meters djup och neråt ökat från 37 till 74 procent.

– Visserligen är det bara en mätning, men det är en stor skillnad. Det är rejält mycket mer fisk, säger han.

Vi har tidigare berättat att det tar många år av träget arbete att förbättra tillståndet i viken, men de senaste åren har fler åtgärder satts in, och nu ser vi alltså resultatet.

– Jag blev positivt överraskad när jag såg siffrorna. Det var bättre än väntat, säger Ola Helmerson.

Att syrehalterna har ökat i vikens vatten, beror på att man pumpar upp näringsrikt, syrefattigt vatten som finns nära botten och sprider ut på åkermarken runt Dynestadviken. Syrerikt ytvatten rinner sedan ner och ersätter det bortpumpade vattnet.

Förutom att det ger en bättre vattenkvalitet i viken, bidrar systemet till ökade skördar för bönderna.

Jämfört med det förra provfisket har antalet abborrar ökat kraftigt, från 28 till 46 procent av det totala antalet fiskar som fångats. Men det ser Ola Helmerson mest som en spegling av hur det ser ut i resten av Gamlebyviken.

– Dynestadviken är inget stängt ekosystem, och det har varit några bra år för abborre, vilket antagligen beror på varma somrar när de föddes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!