Unos park och Gamlebyån engagerar. Nyligen startade bybor en aktionsgrupp för Gamlebyån, eftersom de är missnöjda med hur ån sköts.
Men åtgärder är på gång, enligt kommunen.
– Vi ska försöka få dit en klippskopa. Det är ett klippaggregat som man kan använda i vattnet. Det är en biologiskt bra metod för att få bort igenväxning i vattendrag, säger Markus Nord på Naturum, som arbetar med vattenfrågor på uppdrag av Västerviks kommun.
Med en klippskopa blir det möjligt att genomföra åtgärder i flera av kommunens vattendrag. För Gamlebyåns del handlar det inte bara om sträckningen genom Unos park utan om hela ån.
Markus Nord hoppas att gräset i ån kan klippas bort under september, i god tid innan öringen vandrar upp i Gamlebyån för att leka.
– Om vi inte lyckas få hit en klippskopa får vi titta på vilka möjligheter som finns för att klippa manuellt. Men i så fall kan vi bara göra punktinsatser.
Han berättar att kommunen och Naturum undersöker möjligheten att söka lokala naturvårdsmedel till parkområdet, så kallade LONA-bidrag. Kommunen och Naturum har redan beviljats pengar för ett gemensamt pollineringsprojekt som nu pågår. Nu är planen att ansöka om bidrag för att kunna plantera växter och träd, som gynnar pollinerare, i Unos park.
Markus Nord beskriver klippningen i ån som en symptomåtgärd. Det som krävs på sikt är att det blir skuggigt i vattnet, då växer det mindre.
– För att lösa problemet på sikt behöver vi få bukt på övergödningen och även få beskuggning kring ån.
Det är mycket kommunen behöver ta hänsyn till i Unos park. Markus Nord menar att det inte är så enkelt.
– När vi tittar på en åtgärd på en lantbrukares mark går det mycket snabbare. I det här fallet gäller det att få vattendragets behov att fungera i parkmiljön och tvärtom.
Han tillägger att marken är väldigt mjuk, vilket är problematiskt.
– Om vi tar dit en stor maskin, vad händer med marken i parken då? frågar han retoriskt.
Markus Nord påpekar att det är nödvändigt att ta hänsyn till bebyggelsen vid ån och att det krävs försiktiga åtgärder för att inte hus och tomter ska påverkas.
Det allra viktigaste för åns del är att få till en beskuggning, så att vattendraget inte växer igen.
– Men då ska träden som planteras fungera i parkmiljö och inte beskugga tomter som vill ha sol. Vi löser inte det här på ett enkelt möte på fem minuter utan det tar tid.