I tider då många föreningar har tvingats begränsa sina aktiviteter, har ridskolorna kunnat fortsätta till stor del som vanligt.
– En naturlig del av ridningen är att vara ute, med en hästlängds avstånd emellan. Vi är en liten ridskola, med åtta ridande elever per grupp, och de flesta kommer hit ombytta och duschar hemma, säger Jennie Norström från Gamleby ridklubb.
Ridningen är dessutom mindre social än andra sporter. Det är hästarna som barnen och ungdomarna umgås mest med och är nära. Jennie Norström tycker att ridskolans elever är jätteduktiga på att hålla avstånd och tvätta händerna. De tänker på smittorisken.
– Det märks att förskolor och skolor gör ett bra jobb, säger hon.
En skillnad med årets ridläger är dock att det inte blir någon övernattning i Gamleby. I Överum har klubben plockat bort övernattningarna på konfirmandernas ridläger, men valt att behålla dem för barnen.
– Några av barnen kommer för långt ifrån för att vi inte ska ha övernattning. Vi får sprida ut dem, säger Malin Haller, ridskolechef i Överum.
För att minska smittorisken, städas lokalerna oftare än vanligt i Överum.
– Sedan har vi inga andra aktiviteter, som klubbhoppningar, eftersom det blir fler än 50 personer, säger Malin.
Gamleby ridklubb räknar med att förlora 150 000 kronor på grund av inställda tävlingar och evenemang. Jennie hoppas att kommunen ska kompensera dem för detta, men har inte fått besked än om hur det blir.
– Det är mycket pengar för oss, säger hon.