De lär sig om jakt – på skoltid

Fånga rävar, dressera hundar och köra motorsåg. Det är några moment som ingår i den nya utbildningen jakt och viltvård i Gamleby.

Läraren Ove Cedersmyg instruerar eleverna Viggo Andersson och Siri Jonsson från Västervik hur man bygger en rävfälla.

Läraren Ove Cedersmyg instruerar eleverna Viggo Andersson och Siri Jonsson från Västervik hur man bygger en rävfälla.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2019-10-25 08:00

Sex killar och två tjejer utgör premiärklassen inom jakt och viltvård, som är en ny inriktning inom naturbruksprogrammet på Gamlebygymnasiet.

Just den här dagen ska eleverna sätta upp en rävfälla i närheten av skolan, med delar som de själva har snickrat ihop.

Förhoppningen är att flera rävar ska fångas i fällan, rävar som sedan avlivas och flås, i utbildningssyfte. Kursansvarig Ove Cedersmygs ambition är att alla elever ska få prova att flå en räv.

En av eleverna siktar för övrigt på att jobba som konservator. Det är Siri Jonsson från Västervik. Hon berättar att hon besökte en sådan studio förra året. Det var då som tanken väcktes att hon faktiskt skulle kunna jobba med detta.

– Jag tyckte att det var sjukt spännande och coolt, och jag gillar att jobba med detaljer, säger hon.

Melody Ebert kommer från Tyskland, men har bott tio år i Sverige. Hon är intresserad av jakt. Under utbildningen vill hon få lära sig mer om djur och deras beteende och i framtiden tänker hon bland annat ordna jaktmässor.

Ove Cedersmyg vill att eleverna ska få en bred utbildning, så att de kan jobba inom en rad olika områden direkt efter gymnasiet.

– Man ska få flera ben att stå på, förklarar han.

Förutom jakt och viltvård får eleverna bland annat ta körkort för motorsåg samt lära sig mer om fiske med inriktning på fiskodling. De lär sig också hunddressyr, där tanken är att de ska kunna driva ett hundpensionat. Servicekunskap och naturguidning är två andra ämnen.

Den nya utbildningen innehåller såväl teoretiska som praktiska moment.
Den nya utbildningen innehåller såväl teoretiska som praktiska moment.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!