Utbildningen har funnits flera år i Oskarshamn. Två av dem jag träffar har blivit klara med sina studier, medan övriga två håller på och läser, samtidigt som de jobbar.
Carina Martinsson, Kristina Eriksson, Johanna Karlsson och Sara Carlstedt jobbar alla inom hemtjänsten i Gamleby, som på sikt alltså har fyra nyutbildade specialistundersköterskor.
Sara var först av dem med att läsa vidare. Hon säger att det började med att hon såg ett anslag på jobbet om utbildningen, och började fundera.
Vad var det som lockade dig?– Jag ville lära mig mer och utvecklas, både personligt och i yrkesrollen, och få nya idéer. Inte bara göra som man alltid har gjort, säger hon.
Sara inspirerade i sin tur Carina att söka utbildningen. Det är inget som Carina ångrar.
– För mig har det lett till att jag har fått en större självsäkerhet i det jag gör. Jag känner en större trygghet, både i kontakten med brukarna och med mina arbetskamrater.
Johanna och Kristina, som går utbildningen nu, jobbar båda deltid, 85 procent, samtidigt som de pluggar. De är entusiastiska.
– Man får ett bredare tänk, och en bredare syn på sitt jobb, säger Johanna.
– Man utvecklas på ett eget plan också, tycker jag, säger Kristina.
Johanna blev färdig undersköterska på Tjustskolan i Västervik i början på 90-talet.
– Det är ju länge sedan och det kommer hela tiden nytt. Vi har bland annat pratat om åldrandets olika stadier och att man inte kan dra alla gamla över en kam, för alla är inte lika.
Utbildningen till specialistundersköterska med inriktning mot äldre är på halvtid och pågår i två år.
Eftersom de gamla som får hemtjänst i dag är betydligt sjukare än vad de var förr, tycker alla fyra att det är bra att man får lära sig en hel del om olika sjukdomar som drabbar äldre. Bland annat har de läst om olika typer av demens, om munhälsa och om psykisk ohälsa.
Bemötande är en viktig del av utbildningen och hur man med olika samtalsteknik kan hantera olika sjukdomar.
När de läste till undersköterska, fick de inte lära sig så mycket om demens, men det har de fått nu. Om de ser att någon har begynnande demens, kontaktar de en sjuksköterska, som gör en utredning.
Finns det något som kan motverka eller bromsa en demenssjukdom?– Fotoalbum är jättebra och gamla saker. Då kommer minnena tillbaka, och man får något att prata om, säger Johanna.