Den 19 december är en ny kull med undersköterskor klara vid Gamleby folkhögskola, efter fyra terminers studier. En av dem är Yonus Mahdavi, som går till ett fast heltidsjobb på Hagnäsgården i Gamleby dagen efter att han är färdig undersköterska.
Tidigare har han jobbat på fabrik och sytt väskor, men efter praktik och vikariat på Hagnäsgården, kände han att han ville utbilda sig till undersköterska.
– Första praktiken hade en stor roll i att jag ville fortsätta arbeta med människor, säger han.
I början kände han sig osäker på hur han skulle bete sig, men alla var snälla och hjälpsamma.
Linn Johannesson från Överum har tidigare jobbat i butik, bland annat. Hon hade ingen erfarenhet av arbete inom äldreomsorgen när hon läste om utbildningen i Gamleby och tyckte att den lät spännande.
– Jag tänkte att jag ville testa något nytt och det är jag jätteglad för.
När vi träffas har hon redan blivit erbjuden jobb på flera ställen, men inte bestämt än vilket hon ska tacka ja till.
Vad tycker du mest om i jobbet med gamla?
– Jag tycker att det är väldigt givande och intressant att få höra deras livshistorier. Man kommer dem nära, och jag mår bra av att se att de mår bra. Man lär sig något nytt varje dag. Det är många skratt och ibland tårar.
Zohra Addi från Västervik jobbade som sjuksköterska i 14 år i sitt gamla hemland, Marocko. Men utbildningen till sjuksköterska var bara sex månader lång där, och hon hade varken särskilt mycket befogenheter eller ansvar.
När hon började plugga till undersköterska i Gamleby, tyckte hon först att utbildningen var väldigt omfattande:
– Jag skulle ju inte bli läkare.
Men nu är hon glad över all kunskap som hon har fått under de här två åren. Efter studierna väntar en fast tjänst på Lindögården i Västervik.
Yasmin Alloush jobbade på förskola i sitt gamla hemland Syrien, men har nu inriktat sig på omsorg om äldre i stället. Hon har varit vikarie på Korallen i Västervik. Hon tycker att arbetskamraterna är bra och de gamla är snälla.
– Tiden går jättefort på jobbet.
Johanna Karlsson och Jenny Svensson är kursansvariga på utbildningen, som välkomnar ett nytt gäng elever i början på januari.
Det är fler än 30 sökande till de 18 platserna, och intervjuer pågår vid tidpunkten för vår intervju. Många kommer inte att få plats.
– Det är nästan hälften som vi måste säga nej till, säger Johanna.