– Det var en drivande kraft som hette Fritz Andersson, han var tunnbindare i Gamleby och som var den initiativtagande. Han och Åke Thorstensson, tidigare advokat, var de två som egentligen startade hembygdsföreningen, säger Torbjörn Lanzén.
Den första styrelsen bestod av prominenta personer i bygden. Till exempel var kyrkoherden Arne Liljeqvist föreningens förste ordförande.
– Och nu är det vi som är de prominenta personerna, nu är vi kuratorer, miljö- och bygghandläggare, vi är lite blandade. Vi är även en och annan pensionär, säger Lotta Wessman lite skämtsamt.
Lotta Wessman berättar att det är viktigt att också få in yngre i hembygdföreningar. De kommer med nya ögon och i en förening behövs en jämn fördelning mellan ålder och kön. Det är också viktigt, menar hon, att den yngre generationen lär sig hur samhället är uppbyggt.
Att vara delaktig i föreningslivet är också en skola i hur samhället fungerar.
– Vi har ju ett samhälle som är uppbyggt på demokrati, det kan inte bara var en som bestämmer, säger Lotta Wessman.
Trots att det kan ibland vara ordförande som tar den slutliga rösten, är den personen demokratiskt vald på årsmötet.
Utan våra hembygdsföreningar och andra ideella arrangörer tror hon att vårt samhälle skulle dö ut. Även de små orterna runt om kommunen har föreningar av dylikt slag. Lotta Wessman ger exempel på Edsbruk och Odensvi, orter där många hjälps åt.