– Tävlingen är öppen för alla. Vi hoppas att många hittar hit och vill vara med och segla.
Det säger tävlingsledaren Christian Emmertz, aktiv i Gamleby segelsällskap.
Det är nämligen inte bara Gamlebys 750-årsjubileum som firas under året. Segelsällskapet fyller dessutom 145 år och seglartävlingen är en del av firandet.
Christian uppmanar även nybörjare att vara med.
– Varje lördag i juli kommer det att gå att prova på att segla på Gundelholmen så varför inte komma och prova. Sen finns det båtar att hyra vid Holms yachtvarv om man vill vara med och tävla i augusti. Varför inte utmana kompisarna eller grannarna och vara med? Det är inget hinder att man inte har seglat förut, säger Christian
– Vi hoppas att det här kan locka fler till att börja segla.
Seglartävlingen kommer pågå i två dagar ch startar med en tillfartssegling från Västervik till Gamleby lördagen den 23 augusti. Sen blir det förfest vid Holms yachvarv och senare jubileumsmiddag på lördagskvällen och på söndagen, själva Garpedagen, är det dags för själva jubileumsregattan.
– Det kommer dessutom bli segling med radiostyrda båtar under Garpedagen, så vi hoppas att vi kan locka många nyfikna. Förhoppningsvis kommer regattan att kunna följas live under Garpedagen i Unos park, säger Michael Alamaa, segelsällskapets ordförande.
Tävlingen är öppen för 50 båtar och starten på söndagen kommer gå vid Holms yachtvarv.
Det finns också en klädkod för de tävlande.
– Sjömanskostym eller grosshandlarkavaj, som man klädde sig på 1880-talet helt enkelt. Bästa utstyrsel och bästa båt kommer få priser. Vi hoppas att många gamla båtar kommer att vara med, gärna tjustökor och förhoppningsvis också Holmsbåtar som byggts här i Gamleby, säger Michael Alamaa.
Han avslöjar att det finns en vandringspokal som pris och även flera mindre pokaler.
Seglartävlingen är en del av Gamlebys stora 750-årsfirande.
Exakt hur hela jubileumsprogrammet kommer se ut är ännu inte klart.
– Planeringen pågår för fullt. Det är väldigt många föreningar som kommer att ordna aktiviteter, men deadline för att lämna in programpunkter till det officiella programmet är 15 februari, så än så länge är allt inte klart, säger Sofie Westerlund på Västerviks kommun.
Det som är klart är att firandet inleds officiellt på valborgsmässoafton på Gundelholmen. I juli blir det medeltidsmarknad och i höst en Gamlebygala. Det finns också planer på kungabesök och jubileumsöl.
Exakt hur programmet kommer se får vi återkomma till.