Växthusen är fulla med plantor och överallt syns besökare med pappkassar.
– Vi lär oss hur man bedriver kommersiell odling och inför den här dagen har vi tränat på att sätta priser och ta betalt. Vi räknar ut vad fröet, jorden och krukan kostar så att vi vet vad vi ska ta betalt, säger Magdalena Josefsson, en av eleverna på yrkeshögskoleutbildningen Småskalig affärsmässig livsmedelsproduktion som drog i gång i januari.
Och på invigningsdagen av Grönt campus säljer Magdalena och hennes tio klasskamrater plantor som de själva har drivit upp under utbildningen.
Magdalena Josefsson är en av utbildningens elva elever. Hon tjuvar tomatplantorna i växthuset. Bakom henne passar besökare på att köpa plantor. Under invigningsdagen bjöds besökarna på gratis föreläsningar. Tomatexperten Christina Ahlsén gav sina bästa tomatodlartips och Roy Thellman berättade om svampodling.
Foto: Karin Hertz
Magdalenas plan är att starta grönsaksföretag efter utbildningen.
– Jag och min klasskamrater har ungefär samma mål. Vi vill ställa om till ett mer jordnära liv.
Hon tycker att utbildningen är spännande.
– Jag har odlat en del innan, men företagsbiten är helt ny för mig. I går hade vi besök av länsstyrelsen och fick veta att det krävs tillstånd från Jordbruksverket, Livsmedelsverket, länsstyrelsen och kommunen. Det vore bra om allt var samlat på ett ställe, säger Magdalena.
Det var många barn på besök och en del hade en hel del spring i benen. I växthuset odlar yrkeshögskolorna gurka och tomat. Till höger finns en mängd plantor som är till salu.
Foto: Karin Hertz
Hon visar runt i växthuset. Här odlar de gurkor och tomater för att lära sig mer om kommersiell odling.
– Tanken är att vi ska lära oss mer om när det är bra att skörda grönsakerna, hur de ska förvaras och hur vi ska visa upp grönsakerna när vi sedan säljer dem, säger Magdalena.
I sommar kommer Magdalena och hennes klasskamrater nämligen att sälja grönsakerna de odlar för att träna på hur det är att driva företag. Varje fredagseftermiddag kommer försäljningen att vara öppen, är tanken.
Linnéa Palmert hälsade på getterna tillsammans med sin mamma Josefin. Det gjorde också Gamlebybon Fredrik Igelström och dottern Leia. "Min frus bror läser den här utbildningen så det är därför vi är här", säger Fredrik.
Foto: Karin Hertz
Marianne Augustini och sönerna Albin och Axel har hunnit med en runda i visningsträdgården.
"Vi funderar på att skaffa höns så vi tänkte lyssna på föreläsningen om höns. Sen ska vi äta hamburgare och så funderar Axel på att rida på en häst. Det här är verkligen ett jättetrevligt initiativ", säger Marianne.
Foto: Karin Hertz
Minna Zaar och Maria Andersson som är elever på Gamlebygymnasiet fanns på plats på firandet av Grönt campus. De tog hand om de kaniner, höns och getter som besökarna fick bekanta sig med.
Foto: Karin Hertz
Jacob Lundgren, Agnes Carlsson Åström och Anne Bünder är alla elever på yrkeshögskoleutbildningen. Under invigningsdagen sålde de växter, vilket är en del i utbildningen. De hade två kassor och betalade gjorde besökarna med hjälp av swish.
Foto: Karin Hertz
I tältet bredvid vid visningsträdgården serverade Linnéas konditori.
Foto: Karin Hertz
Axel Augustini passade på att rida. Tilde Sjöholm från Överum hästsportförening var på plats med fyra ponnier.
Foto: Karin Hertz
Visningsträdgården omgärdades dagen till ära av fikabord. Många besökare passade på att titta och även köpa med sig lite växter hem.
Foto: Karin Hertz
Överum hästsportförening var på plats med fyra ponnier.
Foto: Karin Hertz
Kicki Ottosson, Daniel Johansson och Adrian Ottosson från Totebo gård var på plats och sålde hamburgare.
Foto: Karin Hertz
Marianne Augustini och sönerna Albin och Axel tog en sväng bland djuren och växterna.
Foto: Karin Hertz
Yrkeshögskoleeleverna sålde plantor under invigningsdagen.
Foto: Karin Hertz
Många passade på att fika eller äta en bit mat.
Foto: Karin Hertz
Kaniner, höns och getter kunde besökarna hälsa på.
Foto: Karin Hertz
Kristi himmelfärdsdag bjöd på sol och nästintill klarblå himmel.
Foto: Karin Hertz