Sedan två år tillbaka inventerar kommunen privata bryggor på kommunal mark.
Steg ett var Gamlebyviken.
Steg två var Gränsö, därefter Loftahammar och Solbergsudde.
Nu väntar Helgenäs, Edsbruk, Gamleby, Odensvi, Gunnebo, Ankarsrum, Hjorted och Blankaholm.
Inventeringen består i att Vedrana Dzinic på kommunens samhällsbyggnadsenhet åker runt till de olika orterna under denna och nästa vecka.
Ungefär 70 bryggor tror hon att det handlar om, som var och en kommer få ett unikt nummer. Sedan får bryggägaren kontakta kommunen och skriva under ett arrendeavtal, senast den 30 juni.
– Ihop med arrendeavtalet följer en arrendeavgift för att få fortsätta att ha kvar sin brygga på kommunens mark, säger Vedrana Dzinic.
För dessa orter gäller en något lägre kostnad än för Västervik. 1000 kronor istället för 1500 kronor, för tre båtplatser.
För 4–6 båtplatser 2000, och 7–9 båtplatser 3000 kronor.
Om man upplåter bryggan åt andra är det upp till respektive bryggägare att begära in kostnaden från dem, säger Dzinic.
När beslutet om bryggavgifterna presenterades gällande Gamlebyviken mötte kommunen motstånd från bryggägare. Bland annat ifrågasattes valet att ta ut en avgift innan alla orter var inventerade. Bryggägaren Kenneth Lind menade också att kostnaden var oskäligt hög.
Bryggorna får samtidigt inte stängas av för allmänheten, vilket har fått kritiker att hävda att de tvingas betala för att sköta om en brygga som samtidigt är allas att använda.
Kommunen motiverade beslutet med sin policy om att kommunal mark som används av annan part, ska leda till en kostnad.
Den som inte skriver under arrendeavtalet riskerar att få sin brygga bortforslad, på bryggägarens bekostnad. Samma gäller om man inte sköter sin brygga.
Vad innebär det då att ”sköta bryggan”?
Dzinic berättar att man under inventeringens gång stött på ett fåtal bryggor som är så slitna att de behöver tas bort. Så långt vill de inte att det ska gå. Tanken är att framöver göra en översyn en gång om året, och att man i och med avtalen också kommer kunna veta vem man ska kontakta för att påtala brister.
– Vi kommer också att ta bilder på alla bryggor.
Man skulle kunna tänka att en del bryggor med tiden fått intilliggande trädäck eller sittgrupper på land, i strid mot strandskyddet, men Vedrana kan bara erinra sig ett fåtal bänkar, bland de omkring 160 bryggor hon besökt.
Ett tiotal bryggor saknar ännu avtal.