Bröt fotleden – vid kritiserad övergång

Ingrid Fredriksson är en av dem som går över den omtalade järnvägsövergången på Tjustvägen i Gamleby till skolan. För ett par veckor sedan ledde det till att hon bröt fotleden.

Övergången är farlig menar Maria Andersson. Hon säger att det måste bli en ändring fort, innan fler skadar sig.

Övergången är farlig menar Maria Andersson. Hon säger att det måste bli en ändring fort, innan fler skadar sig.

Foto: Andreas Johansson

Gamleby2018-10-12 06:00

I en artikel i förra veckan riktade en gamlebybo kritik mot att de dröjer med att färdigställa järnvägsövergången vid Tjustvägen. Den nya övergången har påbörjats, den ska få ljus och signaler, men är inte klar. Den är avspärrad och så har det sett ut i över ett halvår. Först 2019 ska arbetet vara igång svarade Trafikverket då.

Under tiden finns bara en mycket brant och grusig backe som många dagligen måste navigera nedför. I lutningen ligger mängder med löst grus. Järnstolpar ska förhindra att man cyklar över för snabbt.

Ingrid Fredriksson är 14 år och för två veckor sedan var hon på väg hem från skolan.

– Jag gick som jag brukar göra och var på väg hem, vi bor i närheten. I backen vid övergången halkade jag på allt löst grus och jag föll bakåt. Min högerfot slog emot en järnstolpe, berättar hon.

Hon försökte ställa sig upp.

– Men det gick inte. Min fot vek sig utåt och jag kunde inte stödja på den.

Hon ringde en kompis som väntade på bussen en bit bort, och även till sin mormor och morfar.

– Jag ville inte ligga där själv och det gjorde skitont, väldigt ont.

Efter besök på hälsocentralen bar det av till Västerviks sjukhus där man konstaterade att fotleden var helt av på två ställen, i höjd med ankelknölarna.

– Jag opererades senare på kvällen. Det var obehagligt, jag har aldrig varit sövd eller opererats förr.

Nu är det två veckor sedan operationen. Ingrid går med kryckor och åker taxi till skolan. Flera veckor väntar med krykorna.

– Det är frustrerande, alla måste hjälpa mig med allt. Det är irriterande, konstaterar Ingrid.

Ingrids mamma Maria Andersson bestämde sig för att höra av sig efter vår artikel om övergången.

– Det är lätt att tänka att det är gnälligt när någon påpekar att övergången är farlig. Men den är farlig. Det är fler som ramlat, det är det många som pratar om.

Nu hoppas Maria Andersson att arbetet ska gå fortare och att övergången blir klar innan någon mer råkar illa ut.

– Det är en sak man inte först bryr sig om så mycket förrän det händer något. Nu har det gjort det. Ska det behöva se ut så här så länge? Jag hoppas man kan skynda på det här nu, övergången är farlig för alla.

När vi pratar med Jakob Fors, projektledare på Trafikverket, säger han att han inte hört något om att övergången skulle vara farlig.

– Nej det var inget jag kände till, men vi kan åka dit och se om det är något vi kan göra något åt och vilka åtgärder som skulle vara lämpliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!