Familjens villa brann ner – nu vill de bygga nytt

För ett drygt halvår sen brann en villa på Järnvägsgatan i Gamleby ner till grunden. Nu har familjen Strömer, som förlorade sitt hus i branden, sökt bygglov. Men ett beslut från kommunen dröjer.

Här låg villan som i mitten av april brann ner till grunden. Nu vill familjen som bodde i huset bygga ett nytt hus på tomten.

Här låg villan som i mitten av april brann ner till grunden. Nu vill familjen som bodde i huset bygga ett nytt hus på tomten.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2021-10-21 11:47

Larmet om villabranden kom in tidigt en torsdagsmorgon i mitten av april. En villa i centrala Gamleby brann häftigt. Branden var svårsläckt och villan var utom räddning. Familjen Strömer som hade bott i huset kunde inte återvända till sitt hem efter branden.

I början av september ansökte familjen om bygglov för att kunna bygga ett nytt hus på tomten.

Men miljö- och byggnadsnämndens beslut dröjer. Tanken var att bygglovsärendet skulle upp på bordet den 20 oktober, men ärendet blev återremitterat. Nu ska grannarna få säga sitt.

– Nämnden har inte tagit ställning till tjänstemännens förslag överhuvudtaget, eftersom man vill höra grannarna först, säger Ulf Jonsson, (S), nämndens ordförande.

undefined
Familjen som bodde i huset på Järnvägsgatan hoppas kunna flytta in i ett nybyggt hus så småningom.

Tjänstemännens förslag till beslut är att avslå familjens bygglovsansökan, eftersom ansökan strider mot gällande detaljplan. Det som kan bli problematiskt, enligt tjänstemännen, är att tomten ligger så pass nära järnvägen, vilket betyder att en viss del av tomten inte får bebyggas av säkerhetsskäl. Mark som inte får bebyggas kallas prickad mark.

Oddrun Strömer är glad att miljö- och byggnadsnämnden inte gav ett nekande svar, men hon hade hoppats på ett undantag redan innan ärendet hamnade hos nämnden. 

–Det som kanske är mest frustrerande är att det inte tas hänsyn till att det handlar om en ofrivillig situation. Intuitivt känns det orimligt att man inte får bygga ett nytt hus på sin tomt när huset brunnit ner. I vårt kvarter finns det mycket prickad mark och vår tomt har bara ett litet hörn utan prickar. När vårt gamla hus byggdes så måste flera undantag ha getts. Det var på prickad mark, för högt och stod för nära vägen. Och vårt garage, som är nyare, står helt på prickad mark. 

undefined
Resterna av huset fick rivas. Bilden är en arkivbild.

Oddrun Strömer säger att hon förstår att tjänstemännen har många regelverk att ta hänsyn till.

– Men kanske skulle ärenden som dessa, där processen är svår och ett nödvändigt ont, få undantag. Jag kan acceptera ett nekande svar om det är en reell nödvändighet, men inte om det enbart grundar sig i principer eller av rädsla för att det blir prejudicerande, säger Oddrun Strömer. 

Hon tillägger att det mesta har gått snabbt och smidigt efter branden. 

– Invånarna i Gamleby har varit väldigt omtänksamma. Och försäkringsbolaget samt entreprenörerna har varit snabba och samarbetsvilliga, säger Oddrun Strömer. 

undefined
Här låg villan som brann ner till grunden i våras.
undefined
Här låg villan som brann ner till grunden i våras.
undefined
Det var en torsdagsmorgon i april som larmet om villabranden i Gamleby kom in. Branden var kraftig och villan gick inte att rädda.
undefined
Så här såg Oddrun Strömers villa ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!