Bostadsbolaget var byggherre för trygghetsboendet i Gamleby.
Men Bostadsbolagets projektledare som ansvarade för bygget har gått i pension och kan inte svara på frågor. Det kan inte heller hans kollega David Högström, som hänvisar till förvaltaren Mattias Pettersson som nu ansvarar för byggnaden.
– Vi har en garantitid och vill så klart att allt ska fungera som det ska till 100 procent. Så fort vi får reda på problem så tar vi upp dem, säger David Högström.
Trygghetsboendet ska garantibesiktigas nästa gång 2024.
Vi ringer förvaltaren Mattias Pettersson för att höra om han kan svara.
I några lägenheter finns det ett fönster ovanför diskhon som inte går att öppna helt för att kranen sitter i vägen.
– Det är inget jag känner till eller har hört talas om förut. Det är ett vädringsfönster som sitter så det kanske inte behövs öppnas mer än så, det är mer om kranen är i vägen om man ska putsa det. Det låter konstigt. Det måste ha varit en arkitektonisk tankevurpa, säger Mattias Pettersson.
Det finns också innerdörrar i några lägenheter är placerade på sådant sätt att de täcker rummets fönster när dörrarna är öppna.
– Det känner jag till, det var för att få till det rent arkitektoniskt och för att man skulle kunna möblera på ett hyfsat sätt och för att det skulle kunna bli en trerumslägenhet. Det var den minst dåliga lösningen. Alla hyresgäster har fått se ritningar innan de flyttat in så det är inget som kommit som någon överraskning för dem.
Betonggolvet på nedervåningen är väldigt skrovligt och svårstädat.
– Det är loftgångar och inte trapphus. Det är loftgångar de luxe kan man säga. Det upplevs som om det skulle vara en inomhusmiljö fast det egentligen klassas som en loftgång och där är inte standarden högre. Golvet följer reglerna och har gått igenom vår besiktning.
Dessutom regnar det in på några ställen i loftgången och det gör det även på någon balkong.
– Det var mer än jag kände till, då behövs det göras en felanmälan och det är något som fastighetsskötaren tittar på. Det får jag ta med mig.
Finns det planer på att glasa in loftgången utomhus en trappa upp?
– Vi har tittat på möjligheten att göra det, men vi har ingen färdig plan. Vi förstår synpunkten och tycker inte heller att det är optimalt som det är nu, säger Mattias Pettersson.
Balkongdörrar och vissa fönster i lägenheterna är barnsäkra. En del klarar inte av att öppna sovrumsfönstren själva. Det krävs också tvåhandsfattning för att öppna balkongens fönster och även balkongdörren.
– Vi har använt standardprodukter enligt praxis. Vi går inte in och gör speciallösningar i enskilda lägenheter, men vi kan hjälpa till att smörja upp om det går trögt att öppna. Jag har full förståelse för att det kan vara svårt, men då finns ju kommunens bostadsanpassning som kan hjälpa till, det är inget vi gör. Vi byter inte ut några vreden.
Är det rimligt att det ska vara så svåröppnat? En del äldre är ju inte så starka i nyporna.
– Det är en bra fråga. Det är klart att de ska kunna komma ut på sina balkonger. Men det är också en säkerhetsgrej, vi vill ju inte att balkongdörrarna ska stå olåsta.
Hyresgästerna förväntar sig en tvåårsbesiktning nu?
– Nej, det är femårsbesiktning. Innan vi genomför besiktningen skickar vi ut ett underlag till hyresgästerna där de också kan lämna synpunkter. Hyresgästerna kan se saker som inte vi ser, säger Mattias Pettersson.