Makarna Ottossons skapelse är ingen trädgård i mängden – utan sticker verkligen ut och är en riktig höjdare.
Nivåskillnaden från toppen, där deras hus är beläget, till botten mäter nämligen 15 meter.
Brist på motion är med andra ord inget problem när det gäller att pyssla om deras verk…
– Det finns en del att tänka på med en så kraftig lutning. Bland annat att dra den självgående motorgräsklipparen på tvären. Upp och ned är inte att fundera över ens en gång, ler Agneta och Rudi.
En stor fördel med att odla i en så stor sluttning är att växterna lyfts fram på ett bättre sätt.
– Det blir som en annan dimension och är härligt att kunna sitta högst upp och titta ut över alla blommor, framhåller Agneta.
De 21 lindarna – som utgör allén mot huset och inramningen av tomten – planterades antagligen i slutet av 1800-talet. På 1920-talet formklipptes träden som koner enligt gamla fotografier, men det har ändrats med tiden. Numera beskär (hamlar) de träden varje år.
Annars har paret anlagt allting på egen hand.
– Först var det rena djungeln här och det var inte utan att man funderade en extra gång vad vi var på väg att ge oss in i. Även om det inneburit mycket jobb och slit, har det varit värt allting.
Trädgården omringas av 225 meter stenmur – totalt cirka 550 synliga stora stenar. Dessutom följs lindallén av tre stora stentrappor.
Rudi har själv lagt stenar mellan trapporna, runt huset och på terrasserna.
Agneta är den som ligger bakom det mesta av rabatternas utseenden. Favoritblommorna är vallmo, pioner och iris.
– Vallmo är så fina när de vecklar ut sig, det är som sammet, och när blomningen är över är även frökapslarna vackra. Pioner är helt otroligt maffiga med en helt otrolig doft. Iris finns i mångfald, av alla färger och former.
De beskriver stilen som en form av engelsk cottage garden – en gammeldags trädgård.
– Vi har många mormorsväxter och andra blommor som odlades i början av 1900-talet. Allra mest iris, med ett 25-tal olika sorter, säger Rudi.
Makarna är inga samlare, utan väljer framför allt blommor de tycker är vackra.
Men det finns en del ovanliga bräkenväxter, inte minst deras tre riktiga kvittenträd, som ger kvittenfrukt.
– Den välkända Bergianska trädgården har faktiskt fått ett rotskott av kvitten härifrån. Det är kul att i alla fall ha något väldigt annorlunda och så använder vi frukten att göra gelé och marmelad av. Den är för hård att äta som den är, då ryker tänderna, skrattar Agneta.
Inte bara utseendet är viktigt på deras blommor – även doften.
– Våren är underbar med liljekonvalj, syren och så kommer kaprifol, jasmin, pion, fläderblommor och orientaliska liljor. Men något som konkurrerar med blommornas doft är kvittenträdets frukters underbara doft i september och oktober.
Trädgården innehåller även två egenbyggda dammar – en större med näckrosor på framsidan av huset och en mindre med en grodfontän.
Vattentemat är givet nära havet på ostkusten. De har även en badtunna vid uteplatsen, där det badas året runt.
Och vid bilentrén står en så kallad Tjust-öka – en roddbåt från 1800-talet som de fick köpt och hemkörd för bara 100 kronor. Rudi har tjärat den med riktig tjära.
– En prydnad som förgyller trädgården. Genom att lägga stenar och sand, samt plantera högt gräs bredvid, ser det ut som att båten ligger vid en liten strand med vass, säger han.
Paret har kommunalt vatten, men också en egen brunn – som användes till dricksvatten när huset byggdes.
I denna har de en sänkbar pump, som de hämtar upp vatten från till en trätunna – och därefter går runt i trädgården med kannor till växterna.
Den kom till extra användning under fjolårets heta sommar fram tills den sinade ut.
– Jag vet inte hur många steg vi gick med vattenkannorna, skulle ha använt en stegräknare, skrattar Agneta.
För att vara på säkra sidan grävde de upp en del växter, planterade i krukor och placerade i skuggan.
– Det är ett bra tips till andra man kan tänka på vid så här passa varma somrar. Sedan får man välja ut växter man tycker extra mycket om eller som är mer känsliga än andra och punktbevattna dessa. Vi hade förbud att använda bevattningsanläggning eller vattenspridare i fjol när det gäller det kommunala vattnet, men vattenkannor gick bra som tur var.
Makarna bytte också ut en del växter på torrare områden.
– Lavendel är exempel på en blomma som klarar torka bra. Den fröar dessutom av sig till nya exemplar, avslutar Agneta.
Odlingstips
Smarta odlingstips från Agneta och Rudi
* Ha alltid något i varje rabatt som blommar från vår till höst – då är den hela tiden levande och får olika utseenden beroende på vad som blommar för tillfället.
* Ta tillvara allt växtavfall till trädgårdskompost och matavfall till varmkompost. Visserligen kan det bli mycket att rensa bort av småplantor men som vi ser det: “Välkommen åter”.
* När vi hamlat lindarna och gallrat bland buskarna kör vi pinnarna i kompostkvarnen. Fliset läggs som gångar i rabatterna och blir mjuka att gå på. Räfsas året efter ut i rabatterna och blir till ny jord. Bra för lerjorden.
* Låt trädgården vila i sin egen takt på hösten. Låt bladen ligga kvar som skydd under vintern och rensa i stället på våren.
* Gå med i en trädgårdsförening. Du träffar kunniga trädgårdsmänniskor och lär dig massor.