Dahlia fortfarande hetast i blomstervärlden

Odlingssäsongen börjar nu, men vad ska man ha i täppan i år? Linda Öhrvall har händerna i jorden och koll på vad som gäller.

Linda Öhrvall firar 12 år med Lindas Trädgård.

Linda Öhrvall firar 12 år med Lindas Trädgård.

Foto: privat

Gamleby2023-03-03 21:00

Våren är på ingång och det är dags att börja tänka vad man ska ha i rabatter och krukor den här sommaren. Vi pratade med Linda Öhrvall som driver Lindas Trädgård. I dagarna är det 12 år sedan Linda startade sin handelsträdgård, det kommer att firas i början av april. I vintras flyttade verksamheten från Gamleby till Segelrum utmed E22.  Här är det påfyllt med massor av växter inför säsongen. Vad är det egentligen som gäller i sommar?

– Det är dahlior, de är fortfarande på väg uppåt. Jag har sett att det kommer många fler färger och det går mot mörkare och mustigare nyanser som terrakotta och vinrött, berättar Linda.

Dahlia har varit i ropet i ett par säsonger nu. Linda beskriver den som lättskött och tacksam, dessutom kan du övervintra den år från år.

– Det är ju en så maffig blomma, den blommar länge på hösten och är fin att ta in i en bukett. Man måste inte ha en rabatt, den går fint att odla i en kruka på balkongen.

Vårt ökade miljötänk påverkar även blomsterbranschen. Människor är medvetna om att besprutade växter från Afrika kanske inte är det bästa valet.

– Det tog vi fasta på vid Alla hjärtans dag, vi har slutat köpa in rosor från utlandet utan säljer bara våra egna tulpanbuketter, det gick minst lika bra.

De ökade priserna på mat har också gjort att fler är intresserade av att odla egna grönsaker. Sallad, tomater och morötter är lätta att odla även för nybörjaren. Om du får skadedjur på din odling finns det alternativ till kemisk bekämpning.

– Vi försöker använda biologisk bekämpning så långt det går. Det går att köpa till exempel spinnrovkvalster, en liten spindel som äter upp spinn. Ibland släpper vi ut små steklar som äter upp skadedjur och som privatperson kan du köpa nyckelpigelarver som äter upp bladlöss.

Har du ett tips till den som vill börja odla själv i sommar?

– Köp ett tråg med småplantor, dill, sockerärtor, sallad, det misslyckas nästan aldrig. Som nybörjare måste man inte börja med kål, skrattar Linda.

Vilken är din favoritblomma nu på våren?

– Definitivt penséer, om man köper kallodlade tål de kyla bra. Jag tror att vi har 35 olika sorter i olika färger. Jag gillar skarpa färger, det är det som är på ingång nu.

Karta: Lindas Trädgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!