"Bion är en mötesplats för människor"

En uppfräschad lobby, nya stolar, en ljussluss och en popcornmaskin. Nu händer det saker på Tjust Bio i Gamleby.

Hans Ålund, Jessica Hübinette, Lotten Gustavsson och Pelle Liljegren vill förändra, utveckla och föryngra biografföreningen.

Hans Ålund, Jessica Hübinette, Lotten Gustavsson och Pelle Liljegren vill förändra, utveckla och föryngra biografföreningen.

Foto: Lotta Gometz

Gamleby2019-10-29 08:00

Det är fredag kväll. Många är nog hemma och fredagsmyser med tacos på tallriken och Idol på tv. Men i Tjust Bios lokaler i Gamleby lyser flitens lampa.

Här pågår såväl långsiktigt planeringsarbete som förberedelser inför den kommande höstlovsveckan som sammanfaller med att Tjust Bios barnfilmssektion fyller 30 år. 

– Det ska firas den 30 oktober, med fyra filmvisningar för barn, gratis för alla, berättar Pelle Liljegren från Gamleby biografförening. 

Det mer långsiktiga arbetet handlar om att förnya lokalerna och föryngra i föreningen. Det förklarar de styrelsemedlemmar som mött upp den här kvällen: Jessica Hübinette, Lotten Gustavsson, Pelle Liljegren och Hans Ålund.

Precis som för så många andra verksamheter i dag gäller det att kunna bredda sig och erbjuda ett mervärde, utöver det som är själva kärnan, som i det här fallet är filmvisning, enas medlemmarna om.

– Vi behöver jobba mer riktat till olika målgrupper och ibland erbjuda något mer, som fika eller kanske livemusik i anslutning till visningen. Redan i dag har vi ju seniorvisningar med film dagtid och vi har visat konstfilm i samarbete med Tjustbygdens konstförening, säger Jessica Hübinette.

Någon oro för bions framtid känner de inte.

– Nu har ju många storbildsskärmar hemma och det är enkelt att streama film och tv-serier. Men jag tror att människor också i fortsättningen kommer att vilja gå på bio. Det är ju något speciellt att se film tillsammans. Bion är en mötesplats för människor, säger Hans Ålund. 

Pelle Liljegren framhåller att biosalongen också ska kunna användas för fler ändamål än filmvisning framöver. 

– Här ska kunna arrangeras barnkalas, konserter, teater, fester och konferenser, säger han.

– Det som är lite speciellt med Gamleby biografförening är att medlemmarna utgörs av andra föreningar i bygden och vi hoppas att våra medlemmar ska vilja inkomma med synpunkter och ta mer aktiv del i utvecklingsplanerna. 

– Nu söker vi pengar från filminstitutet och lokala aktörer för att kunna satsa på bättre ljud och belysning, en kiosk och en neonskylt.

Men eftersom medlemmarna inte velat vänta med förändringsarbetet rivstartade de efter sommaren.

I lobbyn har en vägg rivits för att skapa en rymligare känsla, och trappräcken och väggar har målats om. Och ingången till biosalongen har försetts med en ljussluss som gör att biobesökaren inte ska störas av ljuset utifrån när salongsdörren öppnas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!