– Det är inte optimalt och vi vill föra en jättenära dialog med de närboende, för att de ska kunna känna sig trygga med att det här blir en bra lösning och också se till att de förstår hur vi hanterar riskerna, säger Ruben Havsed, som är projektledare för biogasprojektet.
Han berättar att det görs noggranna utredningar av olika scenarier just nu som sedan kommer att lämnas in till tillståndsmyndigheterna.
Närmaste bostaden ligger 30 meter från den planerade biogasanläggningen. Jag har hört att säkerhetsavståndet är 500 meter.
– Den svenska tillståndsgivningen bygger inte på generella förutbestämda avstånd eller skyddsåtgärder. Det finns några undantag, exempelvis buller i bostäder. De här avstånden finns som ett stöd i planering. Hade det varit mer än 500 meter från bostäderna hade det här inte varit en fråga, men i det här fallet är det helt uppenbart att risker måste utredas noga, säger Erik Lindblom, som arbetar på forskningsinstitutet IVL och hjälper Ogestad biogas som konsult.
Erik Lindblom förklarar att det alltid krävs tillstånd för miljöfarlig verksamhet.
– Det är sedan tillståndsmyndigheten, länsstyrelsen eller mark- och miljödomstolen, som gör en samlad bedömning och de har ett ganska stort utrymme att göra egna avvägningar och ta stor hänsyn till förutsättningarna i det enskilda fallet, säger han.