Biogasexperten: Trafiken är svårast att påverka

Lastbilstransporterna till och från biogasanläggningar är den störning som är svårast att hantera. Det säger biogasexperten Mats Eklund som också ger sina bästa tips till närboende som vill påverka.

Mats Eklund är född i Västervik och har bott i Gamleby. Han är i dag professor och vetenskaplig ledare för Biogas research centre vid Linköpings universitet.

Mats Eklund är född i Västervik och har bott i Gamleby. Han är i dag professor och vetenskaplig ledare för Biogas research centre vid Linköpings universitet.

Foto: Linköpings universitet

Gamleby2023-02-27 21:00

– Ganska mycket i produktionsprocessen går att lösa, men det är svårare att lösa störningar som orsakas av den ökade trafiken, säger Mats Eklund, professor och vetenskaplig ledare för Biogas research centre vid Linköpings universitet. 

Mats är född i Västervik, har bott i Gamleby och känner väl till kommunen. Men han poängterar att han inte är insatt i detaljerna som rör den planerade biogasanläggningen utanför Gamleby. Därför kan han bara uttala sig in generella drag.

undefined
"De som bor i närheten kanske vill stoppa bygget. Men om det inte går, så kanske de åtminstone kan påverka så att projektet blir bättre, med mindre störningar."

– De senaste åren har det inte byggts så många stora biogasanläggningar i Sverige, men just nu är flera på gång. Det har hänt desto mer i Danmark. Där har det byggts väldigt många och väldigt stora gödselbaserade anläggningar. 

Mats besökte flera anläggningar i Danmark i höstas. 

– Mönstret i Danmark är ganska tydligt: Människor är oroliga inför etableringen och har mycket frågor, men det finns egentligen inga exempel på kvarvarande störningar när anläggningarna väl är byggda. Men det här förutsätter givetvis att man bygger bra och rätt. Det finns dock ett kvarvarande problem och det är trafiken.

undefined
"Det finns dock ett kvarvarande problem och det är trafiken."

Många som bor i närheten av den planerade anläggningen är oroliga för att det ska lukta.

– Det kan lukta, men det beror väldigt mycket på hur man bygger. Om anläggningarna sköts bra och man har byggt rätt så ska det inte behöva lukta en massa. I de stora danska anläggningarna kör man exempelvis in med lastbilarna inomhus när man tankar över gödseln, säger Mats Eklund och tillägger.

– Men en risk, så klart att det finns en risk, även om vi hör väldigt lite om luktproblem numera. Det var mer klagomål förr.

undefined
Mats Eklund är född i Västervik och har bott i Gamleby. Han är i dag professor och vetenskaplig ledare för Biogas research centre vid Linköpings universitet.

Mats Eklund tycker att det är viktigt att alla närboende tar chansen att lämna in sina synpunkter nu när Ogestad biogas har kallat till samråd. 

De närboende sitter nämligen inne på information som ingen annan har, menar han.

– De som bor i närheten kanske vill stoppa bygget. Men om det inte går, så kanske de åtminstone kan påverka så att projektet blir bättre, med mindre störningar. 

undefined
Här i bergtäkten i Heda utanför Gamleby finns det planer att bygga en biogasanläggning.

Hans råd är att fokusera på de faktiska problemen och på allmänintresset.

– Framgång för den som inte vill ha en sån här anläggning är att argumentera för allmänintresset. Att enskilda individer blir störda har oftast inte så stort genomslag, men kan man visa på ett allmänperspektiv så är chanserna betydligt bättre. Det väger tyngre.

Karta: KÄLLARHULT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!