– Tanken är att vi ska flytta in under andra halvan av november. Sen är planen att det blir invigning efter nyår. Men vi kommer givetvis att öppna så snart vi flyttat in.
Det säger Maria Nilsson när hon kliver in genom entrédörren till nya hälsocentralen vid Västerviksvägen i Gamleby.
I dag är hon här med Casper Rosén som är Bostadsbolagets projektledare för bygget.
Det är en hel del som ska bestämmas. Larm- och låssystem ska installeras bland annat.
Närheten till nybygget gör det möjligt för Maria Nilsson och hennes anställda att påverka. De har bland annat fått tycka till om receptionens utformning.
– Regionens policy är öppna receptioner men vi fick till en kompromisslösning, säger hon och pekar på den delvis inglasade receptionen.
– Personalen har covidperioden i nära minne nämligen och hade önskemål om bättre skydd.
Här från receptionen leder flera korridorer. Maria Nilsson visar vägen rakt fram. Här, mitt i byggnaden ligger ett större väntrum. Det finns totalt tre stycken. Dörrarna är ljust gröna. Tanken är att även inredningen ska gå i grönt.
Den nya hälsocentralen är 1 500 kvadratmeter stor och trots att det är många rum fylls de allra flesta upp.
– Alla sköterskor får varsitt rum och det finns inget extra ledigt rum. På läkarsidan kommer vi inte att använda alla rum.
Men det finns en tanke med att det finns lite utrymme på läkarsidan, avslöjar Maria Nilsson.
– Vår förhoppning är att vi ska få fler fasta läkare. Och ju fler fasta läkare desto lättare blir det för oss att ta hand om AT- och ST-läkare i framtiden. I dagsläget kan vi inte göra det och det har inte funnits AT- och ST-läkare i Gamleby på många år.
Vi går tillbaka till receptionen och svänger av i korridoren som vetter mot Västerviksvägen. Här i byggnadens sydöstra hörn ligger hälsocentralens provtagningsrum.
– Provtagningsstolarna blir blå och det blir tre separata rum. Undersköterskorna är så peppade, säger Maria Nilsson och berättar om dagens smala provtagningsrum där det kan hända att två patienter vistas samtidigt och får sitta mittemot varandra.
Här bredvid finns också ett rum speciellt anpassat för infektionspatienter. Rummet har en egen ingång för att patienten inte ska riskera att smitta någon annan patient. Rummet har också ett slussrum där personalen kan byta om före och efter besöket.
Lokalerna är anpassade för eventuella nya pandemier och är också lämpligt att använda vid massvaccinationer, förklarar hon.
Den nya hälsocentralen får många specialanpassade undersökningsrum, vilket inte finns på den gamla hälsocentralen. Det kommer att finnas bensårsrum med en specialstol, ett gynekologiskt undersökningsrum samt specialrum för både ögon- och öronundersökningar.
– Det blir verkligen en uppgradering, och roligare för personalen att arbeta. Allt är dessutom på ett och samma våningsplan, vilket gör att vi kan ha ett förråd istället för flera. Det blir mycket smidigare och effektivare. Det är ett jätteplus, säger Maria Nilsson.
Om allt går som planerat slår nya hälsocentralen upp portarna i november. Men än återstår mycket jobb.
– Det är nu allt sys ihop. Vi gör täthetsprov, besiktigar och testar ljudnivån. Just nu pågår markarbeten runt hälsocentralen och särskilda boendet med plattor, murar och vegetation. Parkeringsplatsen med ett 50-tal platser kommer byggas under våren 2024. Fram till dess ställer vi ordning en grusplan tillfälligt, säger Bostadsbolagets projektledare Casper Rosén.