Båtvårdsläger drog många deltagare

Med Motor Yacht Society som arrangörer, anordnas det båtvårdsläger på Holms Yachtvarv. Under vecka 32 satte de igång med att renovera en gammal runabout.

Bobby Cyrus, Pia Jurell och Caj Claeson hjälper tillsammans till för att lära ut om båtrenovering.

Bobby Cyrus, Pia Jurell och Caj Claeson hjälper tillsammans till för att lära ut om båtrenovering.

Foto: Emma Petersson

Gamleby2022-08-12 06:00

När Pia och Björn Jurell fick besök av Motor Yacht Societys ordförande Gunnar Haglund, och han berättade om att han och hans fru nyligen haft byggnadsvårdsläger, fick de idéen att skapa en utbildning kring båtar. 

I våras började planeringen att ske. De ville göra en utbildning med inriktning båtrenovering. De pratade ihop sig med folkhögskolan i Gamleby och snickeribranschen för att se om det var möjligt. Pia och Björn Jurell ville rikta in sig på Kravellbyggda båtar, det vill säga båtar som är släta. 

– Jag såg framför mig ett CV där det stod "båtutbildning på Tore Holms varv", säger Pia Jurell. 

Efter att de hade pratat med folkhögskolan och snickeribranschen, kom beslutet att ha en kortare kurs under sommaren, något som träbåtsentusiasten Bobby Cyrus, även handledare på lägret, var enad om. 

Redan på första ansökningsdagen hade de fyllt elva av de tolv öppna platserna.

undefined
Bobby Cyrus, Pia Jurell och Caj Claeson hjälper tillsammans till för att lära ut om båtrenovering.

Det är på Holms Yachtvarv i Gamleby, grundat av Knut Holm, som båtvårdslägret hölls. Varvet har en unik historia eftersom konstruktören och son till Knut Holm, Tore Holm, tillverkade några av världens bästa båtar. Han har även varit med och tävlat i OS flera gånger med sina egen ritade båtar. Hans snabba båtar gjorde att han bland annat tog hem två OS-guld och två OS-brons. 

I varvet stod renoveringobjektet, en klassisk runabout i mahogny, gjord på Forslunds varv i Stockholm. Bobby Cyrus berättar att alla plankor på båten togs från samma stock, när den tillverkades på mitten av 1900-talet, för att behålla samma färg. 

Under lägret fick deltagarna lära sig att nåtlimma, vilket är en teknik som du använder för att fylla glipor i båten. De börjar med att limma fast lister i mahogny, som de sedan hyvlar ner när limmet har torkat. 

– Det är viktigt att listen sitter fast när den torkar, så vi spikar fast den under torktiden, säger Bobby Cyrus. 

undefined
Här sker en nåtlimning.
undefined
Bobby Cyrus pekar ut hur det ser ut när man är klar med nåtlimningen.

Eftersom lägret endast var en vecka, så började de med baserna när det kommer till att renovera en kravellbyggd båt. Något de också gjorde var att skruva om. Skruvarna som suttit i båten är gamla och rostiga. Bobby Cyrus berättar att troligtvis är två tredjedelar av alla skruvar dåliga vid det här laget. De har även ett stort fokus på träbåtsvård.

Caj Claeson är också en av handledarna på plats. Han är duktig på finsnickeri och har bland annat hjälpt till att rusta upp lokalen. 

undefined
Ville Karlsson kom med gamla redskap som har använts i varvet. Hans pappa, Karl Karlsson jobbade nämligen på Holms Yachtvarv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!