Karl-Erik Månsson, som var kommunalråd i Gamleby, fick läsa om branden i tidningen. Han tog kontakt med Barracudas grundare, Carl Ekman, och erbjöd honom att flytta produktionen till Gamleby.
Sommaren 1957 var den nya fabriken redo att tas i bruk. Carl Ekman var reservofficer och hade kontakter i det militära.
– Han var inte bara teknisk och en entreprenör, utan även förutseende. Han var tidigt ute på exportmarknaden, säger Anders Wiman, vd på Saab Barracuda.
På Barracudaverken, som företaget hette i början, utvecklades världens första syntetiska kamouflagenät. Många kvinnor fick jobb som sömmerskor i fabriken.
I dag sysselsätter Saab Barracuda, som företaget har hetat sedan 1999, 100 personer på heltid.
Anders Wiman beskriver det som lite av ett mellanläge för företaget just nu.
– Det finns en väldigt stor efterfrågan, men man är inte framme vid att upphandla i den utsträckning vi skulle hoppas på.
Han tycker ändå att det känns långsiktigt och tryggt att ha ägarna nära, i samma land. Satsningar har gjorts på marknad och utveckling.
– Det krävs, om vi vill vara världsledande. Då måste vi satsa på dessa områden.
Många av dem som jobbar på Barracuda i Gamleby, har varit där länge. Samtidigt har naturligtvis också en föryngring skett.
Tony Read har varit på företaget i 42 år. Det kunde han aldrig ana, när han kom till Gamleby sommaren 1975.
– Jag fick ett sommarjobb här i fyra veckor. Sedan sa de till mig att "om du vill, kan du bara fortsätta", minns han.
Han trivs med sitt jobb. Arbetskamraterna har en viktig del i det:
– Folk på Barracuda är väldigt trevliga, säger han.
Madeleine Johansson, som bor i Fästad, kom till Barracuda 1990 första gången. Nu har hon varit där i obruten följd sedan 1997. Förutom att hon gillar arbetskamraterna, uppskattar hon variationen i jobbet.
Den 20 maj håller Saab Barracuda öppet hus i Gamleby under förmiddagen för att fira sitt jubileum på orten.
Det blir guidade visningar inne på fabriken och aktiviteter både inne och ute. Många av de anställda kommer att vara där. För barnen finns möjlighet att prova på att åka bandvagn.
Hanna Römbo, kommunikatör på Barracuda, uppmanar folk att ta den här smått unika chansen att få se fabriken från insidan, för normalt sett är det ganska strikt med besök där.