Badrumströskel förvånade vid flytt till trygghetsboende

Ett trygghetsboende är egentligen en vanlig lägenhet, och följer byggstandarden för vanliga lägenheter. En boende på trygghetsboendet i Gamleby har reagerat på det här, efter att ha flyttat in och haft svårt att ta sig in och ut ur badrummet.

Ett trygghetsboende är som en vanlig lägenhet, och den som är rullstolsburen och behöver bostadsanpassning behöver ansöka om det.

Ett trygghetsboende är som en vanlig lägenhet, och den som är rullstolsburen och behöver bostadsanpassning behöver ansöka om det.

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Gamleby2020-09-09 16:00

Detta på grund av den höga tröskeln.

Men ett trygghetsboende skiljer sig från ett särskilt boende på flera sätt.

Det förklarar Rolf Johansson, byggnadsingenjör på Bostadsbolaget.

– En lägenhet i ett trygghetsboende är i princip en vanlig lägenhet, men med förhöjd tillgänglighet, säger han.

Till exempel ska det finnas svängrum nog i badrummet för en vanlig rullstol och dörrar som är breda nog att ha plats för en rullstol.

Enligt byggregler krävs dock trösklar till ytterdörrar samt till badrummet, men det finns inte andra trösklar inne i lägenheten.

Den som är rörelsehindrad och behöver rollator eller rullstol kommer alltså behöva bostadsanpassning, något som den boende själv måste ansöka om, till skillnad från ett särskilt boende.

– Men ett särskilt boende är en biståndsinsats som beviljas av kommunen. I ett sådant måste man även ta hänsyn till personalens arbetsmiljö, säger Sven Tholén på socialförvaltningen i Västervik.

För att få flytta in i ett trygghetsboende måste en i hushållet vara över 65 år. För övrigt ställer man sig i kö precis som till vilken lägenhet som helst.

– Det andra som skiljer sig från en vanlig lägenhet är att det ska finnas ett gemensamhetsutrymme i form av en samlingslokal eller liknande, säger Rolf Johansson.

Det ska också finnas personal som ger stöd och ordnar aktiviteter, samt möjlighet att äta tillsammans med andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!