Två klassrum i gamla Åbyskolan används för skolundervisning igen. Bakgrunden till etableringen är att asylsökande och nyanlända unga inte får plats på högstadiet i Gamleby.
– Vi kör två dagar i veckan och vi är uppe i tretton elever än så länge. Antalet barn och ungdomar ökar i den takt som de hinner ha sina inskrivningssamtal, säger föreståndaren för den nya skolenheten, Oscar Forsberg.
Enligt Oscar Forsberg är de gamla lokalerna på Åbyskolan i gott skick. Statusen på ventilationen och uppvärmningen ska vara kontrollerat och Bostadsbolaget har i dagsläget ett kontrakt skrivet med barn- och utbildningsförvaltningen fram till sommarlovet.
– Det är ju relativt tillfälliga lokaler men de vi använder är riktigt bra. Vi har fått trolla lite för få det fint men jag tycker att det ser riktigt vettigt ut.
Anledningen till att man valt Åbyskolan som lokal är, enligt grundskolechefen Magnus. H. Bengtsson, att den ligger i någorlunda nära anslutning till högstadieskolan Östra ringskolan i Gamleby. Man vill att eleverna ska bli så integrerade som möjligt.
– Det ställs krav på oss att ordna skola för våra nyanlända. Vi jobbar på att man ska vara så kort tid som möjligt i en sådan här verksamhet, som är skild från den ordinare skolan, säger han.
Högstadiet på Åbyskolan i Gamleby stängde under förra sommaren då eleverna flyttades till den nya högstadieskolan på orten. Den invigdes under hösten och fick namnet Östra ringskolan. Sedan dess har mycket hänt i Åbyskolans lokaler. Först etablerade byggföretaget Skanska ett platskontor i den del av skolan som har två våningar. I december öppnade kommunen ett evakueringsboende för asylsökande med upp till 100 platser. Dessa verksamheter är fortfarande kvar på Åbyskolan och nu används alltså två klassrum som en filial till Östra ringskolan där 13 elever får undervisning i svenska. Det antalet kommer att öka enligt Sven Thorstensson, rektor och samordnare för modersmålslärarna i Västerviks kommun. Han beskriver situationen som lite panikartad, kommunen hade inte räknat med det höga antal av ensamkommande barn som placerats i Gamleby.
– Här blir det klasser med i princip bara ensamkommande pojkar som inte kan svenska. Det är inte bra att lära sig svenska på det sättet.
Tanken är att det ska vara en övergångsfas och de ska slussas ut i vanliga klasser så fort det går.
Sven Thorstensson tror att antalet unga asylsökande och nyanlända i Västervikstrakten kommer att bli fler framöver. Trots att situationen redan är ansträngd tror han att Västerviks kommun har kapacitet att klara av det ökade antalet elever, även om man står inför en stor utmaning.
– Rent fysiskt har vi plats. Vi har en tom skola i Överum, en i Odensvi och ytterligare en i Lofta. Problemet är att få tag på lärare.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Gunnar Jansson (S) säger till VT att de ekonomiska medlen för att lösa utbildningsplatser till barnen och ungdomarna finns men att utmaningen ligger i att hitta personal.
– Vi fick extrapengar från staten, så där ligger inte problemet. Förvaltningen håller fortlöpande på att rekrytera personal.
Förs det någon diskussion i nämnden om att öppna upp någon nedlagd skola på någon annan ort än Gamleby?
– Det har vi inte haft uppe till diskussion i nämnden i alla fall. Jag ska inte säga att det inte är möjligt att det blir så i framtiden. Det kan mycket väl bli så. Vi vet ju inte hur framtiden kommer att se ut, men det är framför allt i Gamlebyområdet som kommunens ensamkommande bor och det är en fördel om man kan ha skola så nära det går, säger Gunnar Jansson.