Asylboendet i Gamleby stängs

Den sista november i år stänger Migrationsverkets asylboende på Östra ringvägen i Gamleby. Runt 50 personer kommer att erbjudas plats någon annanstans.

Asylboendet på Östra ringvägen i Gamleby stängs i slutet av november. Ett femtiotal män berörs av nedläggningen och kommer behöva flytta.

Asylboendet på Östra ringvägen i Gamleby stängs i slutet av november. Ett femtiotal män berörs av nedläggningen och kommer behöva flytta.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-10-29 06:00

Enligt William Vitikainen, som är enhetschef på Migrationsverket i Högsby, innebär det att runt 50 asylsökande, alla män, kommer att erbjudas andra asylboendeplatser.

– Vi har haft i planerna hela tiden att stänga asylboendet i början av 2019. Nu tidigareläggs nedläggningen, säger William Vitikainen.

Nedläggningen beror på att man inte har behov av platserna längre.

William Vitikainen säger att man främst försöker omplacera de boende på boenden som ligger i närheten. I Västerviks kommun handlar det i så fall om norra delarna av kommunen, eller i grannkommunerna.

– Det är innebär att de som bor i Gamleby i dag kommer att erbjudas nya boendeplatser. Vi tittar så klart på möjligheterna att de inte ska behöva flytta så långt.

– Vi har boenden i Västerviks kommun men har begränsningar. Vi har beläggning på de platser som vi har i dag, det är inte säkert att alla får det optimala boendet som de önskar. Vi ska göra så gott vi kan under den här månaden för att få till det så bra som möjligt.

Migrationsverket planerar inte i dagsläget att använda lokalerna till något annat utan att lämna helt när kontraktet har gått ut.

HVB-hemmet i Gamleby, alltså hemmet för ensamkommande flyktingbarn, ligger i det som förut var förskolan Linnéan. Det kommer också att stängas vid årsskiftet.

Det säger Vivi-Ann Blomqvist som är individ- och familjeomsorgschef i Västerviks kommun.

– Anledningen är att behovet minskat och de som bor där har blivit äldre och har inte behov av den vård och omsorg som man får på HVB. Det kommer heller inte fler ensamkommande till kommunen.

Neddragningen innebär att runt sex personer ur personalen också får sluta. De erbjuds annat jobb inom socialförvaltningen.

De som anses mogna för utflyttning får istället bo i så kallat stödboende. Det kan vara en form av korridorsboende eller i egen lägenhet som man bor själv i, eller som delas med andra. Där finns inte personal dygnet runt som på ett HVB-hem, däremot finns möjlighet till daglig tillsyn av personal.

Gunilla Månsson är föreståndare för HVB-hemmet i Gamleby. Hon säger att man som mest hade över 70 ensamkommande boende i Gamleby, på fyra olika boenden. Sedan dess har behovet av platser minskat.

– I dag bor sex stycken permanent på Linnéan, som mest var det ett 20-tal, säger hon.

Hon säger att man nu ser över om de boende kan bo kvar i Gamleby.

– Många vill bo i egen lägenhet i Västervik men det är ont om lägenheter.

Så säger lagen om stödboende

"Barn och unga i åldern 16-20 år som bedöms kunna bo i ett eget boende med anpassat stöd, och som inte har behov av sådana vård- och behandlingsinsatser som motiverar en placering i HVB, ska kunna placeras i ett stödboende. Jämfört med den grupp av barn och unga som placeras i HVB är stödboende avsett för barn och unga som är bättre socialt fungerande och endast har ett mindre vårdbehov. De är också så pass mogna och självständiga att familjehemsplacering inte bedöms lämplig"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!