Arkeologer har funnit rester efter en stenåldersboplats vid Mjöshult

Arkeologen Michael Dahlin i Blankaholm har funnit en gammal boplats med ben och föremål som förmodligen är 6000-8000 år gammal.

På spaning. Arkeologen Michael Dahlén och kompisen Bertil Pettersson går på åkermararken i Mjöshult och letar efter boplatsen de fann för två veckor sedan.

På spaning. Arkeologen Michael Dahlén och kompisen Bertil Pettersson går på åkermararken i Mjöshult och letar efter boplatsen de fann för två veckor sedan.

Foto: Ljungblad Margareta

Gamleby2007-11-08 00:22
Michael Dahlin har en speciell dragning åt plöjda åkrar när han är ute på inventeringsturer. För två veckor sedan var han, och hans granne Bertil Pettersson, ute i Mjöshultstrakten när de fick syn på en upplöjd åker.- Vi fick markägarens tillstånd att leta på åkern efter fornsaker som kan ha plöjts upp. Efter några timmars letande fann vi föremål och brända ben, framförallt från djur som följt med sönderplöjda eldhärdar. Jag förstod att vi hade hittat en boplats, berättar Michael och visar fynden.Kvarts är typiskt småländskt och mellansvenskt, medan flinta som finns i Skåne även går att finna här eftersom det säkerligen var byteshandel även på den tiden. Fyra kvarts och en flinta är guld för Michael. Tidigare har man bara hittat en boplats i kommunen som är lika gammal som den i Mjöshult. .- Den här lilla fjuttiga kvartsstenen visar att man slagit små spånor som i sin tur använts till verktyg av något slag. Den här mandelformade kärnan, säger Michael och plockar upp en annan kvarts, har använts till redskap, till exempel pilspetsar. De andra två är säker vanligt avslag som hamnat i jorden.Hur kan du vara så säker på att tiden stämmer?- Just de här små spånorna upphörde för 6000 år sedan, då man kom på att tillverka andra pilspetsar, förklarar Michael.En annan kvarts visar han på en tydlig rad avslag där kärna har använts till att det här är en skrapa vilket han bedömer på en retuscherad kant.VT följer med ut till boplatsen i Mjöshult där leran på den plöjda åkern står upp till stövelkanten. Michael och Bertil ska försöka hitta platsen där de fann boplatsen för två veckor sedan. Det är som att leta efter en nål i en höstack. - Skam den som ger sig, hojtar Michael som efter dryga timmen funnit en bit flinta.Michael är säker på att hade det översta skiktet på åkern skalats av så hade fynd med rester av eldstäder och mörkfärgningar efter hyddor kunnat finnas. Men det lär inte bli aktuellt eftersom det är svårt att få tillstånd.Numera är boplatsen registrerad hos länsstyrelsen, men det ska inte betyda någon svårighet för bonden att få plöja sin åker.När Michael var klar med sin arkeologutbildning så arbetade han i Oskarshamn med EU-stödda inventeringsprojekt och under åren 2002-2005 blev det 250 funna boplatser. I februari i fjol flyttade han och hustrun till Blankaholm Han har nära samarbete med hembygdsföreningen i Hjorted där han också blivit medlem och får härigenom nära kontakt och tips från bönder som plöjer sina marker.- Jag skulle gärna få kontakt med personer som har fornsaker liggande hemma i sina gömmor. Det skulle vara intressant för vår förening att dokumentera.Närmaste aktuella inventering är tillsammans med Veronika Palm på Västerviks Museum. Ett projekt för inventering av boplatserna i Västerviks kommun.- Det saknas bara pengar, när vi väl fått dessa på något vis så kommer vi i gång.Fram tills dess är fortsatt jakt på fynd med kompisen Bertil vid plöjda åkrar och skogsmaskinspår som gäller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om