Göran Johansson från Gamleby är en ganska typisk besökare på Gamleby bibliotek. Han lånar inte så mycket böcker. I stället har han kommit till biblioteket för att låna en av datorerna.
Lånar du böcker också?– Det händer. Men det mesta som jag vill läsa, köper jag själv, säger han.
När han väl läser, är det mycket deckare, gärna svenska sådana. Men nu har han också läst Per Anders Fogelströms böcker om Stockholm från 1860-talet och hundra år framåt, den serie där bland andra "Mina drömmars stad" finns med.
– Sedan tycker jag om att läsa biografier, tillägger han.
Vid återlämningen står Kerstin Svensson från Gamleby, som är en återkommande besökare på biblioteket i Gamleby.
– Dels är jag med i en bokcirkel och dels läser jag själv.
Fördelen med bokcirkeln tycker hon är att hon då läser sådant som hon inte skulle ha lånat själv. Ibland är det bra böcker som hon får, ibland mindre bra.
Vad läser du annars?– På sommaren läser jag gärna deckare. Annars läser jag gärna biografier.
Catharina Pettersson är filialföreståndare på Gamleby bibliotek. Hon berättar att de minskade antalet utlån med ungefär 3 000 förra året, från 28 600 till 25 500. Kvinnor lånar mindre än tidigare.
Biblioteket förlorade en del unga låntagare när högstadiet flyttade, men en del av dem har senare kommit tillbaka till biblioteket:
– När jag tittar på aktiva låntagare, är det fler i åldern 13 till 15 år som har lånat 2017 än vad det var året innan, säger Catharina Pettersson.
Det har för övrigt ökat även i de lägre åldrarna, från sju år och uppåt, sedan Ernebergsskolan flyttade ner till Åbyäng.
Det är inte bara Gamleby bibliotek som har minskat antalet utlån av fysiska böcker, vet Catharina Pettersson.
– Trenden är sådan. Biblioteken används till så mycket annat. Det är mycket folk här, men de lånar datorer och studierum till exempel.
Sedan är det många låntagare som läser e-böcker också, särskilt i åldrarna 25–55 år, men där har inte Catharina någon statistik specifikt för Gamleby.
När de gäller vad folk vill läsa, är det fortfarande mycket deckare och kärleksromaner.
– De norska långserierna står sig, konstaterar Catharina Pettersson.
Vilka faktaböcker lockar mest?– Det är mycket matlagning, stickning och vävning och så jakt på hösten förstås. Och historiskt.
Efterfrågan på reseguider ökar i samband med lov och semestrar.