– Vi har valt fönster som tar bort solens värmestrålar med upp till 90 procent, säger Bostadsbolagets David Högström, projektledare för bygget av det nya särskilda boendet Åbylund.
Fönstertypen kallas dynamiska fönster och är ett alternativ till markiser.
Det kommer också att finnas luftkonditionering i de gemensamma utrymmena.
– Det gör det även på våra övriga äldreboenden. Luftkonditioneringen installerades efter den heta sommaren 2018, säger socialnämndens ordförande Ingela Svensson (C).
Åbylund kommer också att få solceller på taket och träfasad. Dessutom kommer regnvattnet som faller på både det nybyggda särskilda boendet och den planerade hälsocentralen att tas till vara genom att samlas upp i en 60 kubikmeter stor regnvattentank, renas med hjälp av ozon och sedan lagras i en ren vattentank.
– Regnvattnet kommer sedan att användas för att spola i boendets alla toaletter, så istället för att spola ner dricksvatten så tar vi tillvara på vattnet. På det sättet beräknar vi att sparar 900 kubikmeter dricksvatten om året, vilket motsvarar 6 000 badkar årligen, säger David Högström.
Han tillägger att det endast är särskilda boendet som kommer att använda regnvattnet, inte hälsocentralen.
Enligt Ingela Svensson (C) ska de kommunala bolagen gå före i omställningen mot mer miljövänliga val.
– Troligen är det här det sista äldreboendet vi bygger på väldigt länge och då är det kul om vi kan bygga med framåtanda, säger hon.