Strax efter sex på torsdagskvällen råder full aktivitet på Herrgårdens alla tre våningar. I fritidsgårdens fik, på scenen i stora salen, i bilbioteket... Överallt står bord uppställda där ungdomar i högstadieåldern står djupt koncentrerade. Det spritsas grädde, krossas banan och strösslas över tårtbottnarna.
Traditionen att tävla i tårtor fyller 20 år. I år deltog inte mindre 30 par.
– Fler lag än så har vi inte plats för, även att huset är stort, säger tävlingsledaren Staffan Lindberg.
En timme har de tävlande på sig att göra en tårta. Ingredienserna har de fått beställa i förväg.
– Vi googlade och tittade på tårtor som vi tyckte såg goda ut, berättar Greta Fredriksson och Hanna Elmqvist, samtidigt som de brer ut nutella och chokladsås över sin tårta.
För några går det snabbare. I biblioteket kan Linus Hammerman och Isak Gustafsson sträcka på sig redan efter 30 minuter. Deras tårta fylld med vaniljkräm och hallonsylt, dekorerad med maränger, gelehallon och Noblesse är redan klar.
För andra blir det tuffare. Fanny Eriksson och Tove Regnell plockar flitigt runt sin marsipantårta när det bara är någon minut kvar. De har uppenbarligen siktat in sig på klassen snyggaste tårtan. Deras tårta föreställer en tecknad Minion.
Årets jury fick en tuff uppgift. Skulle man orka smaka alla 30 tårtorna? Några av medlemmarna tog sig an uppgiften. Andra delade upp tårtorna mellan sig.
I klassen snyggaste tårta blev det storslam för Julia Thorsson och Marianne Synnerstads fulsnygga "glasstårta". Den såg ut som om någon tappat en glasstrut mitt i tårtan.
Mest välsmakande tårta gjordes av Moses Biladwala och Albin Juthe. De berättade att de siktade in sig på att vinna just smakklassen med sina kombinationer av bär, nutella, dajm och grädde med vanilj och jordgubbssmak.
– Vi är inte tillräckligt fingerfärdiga för att göra den snyggaste tårtan.