290 kubikmeter gödsel läckte ut

I helgen brast en vägg på en gödselbrunn på landsbygden utanför Gamleby. Sedan dess har ett arbete pågått med att skydda närliggande vattendrag från utsläppet.

Stora mängder flytgödsel läckte ut när väggen på en gödselbrunn gav vika i söndags kväll.

Stora mängder flytgödsel läckte ut när väggen på en gödselbrunn gav vika i söndags kväll.

Foto: Lotta Gometz

Gamleby2023-04-13 18:00

Det var i söndags kväll som betongväggen gav vika, troligen på grund av att armeringsjärn i konstruktionen brustit. Brunnen var fylld med 290 kubikmeter flytgödsel och innehållet strömmade ut över en åker i närheten av Granebo mellan Gamleby och Hallingeberg.

De senaste dagarna har miljöinspektören Christer Hermansson gjort två besök på plats för att undersöka verkningarna, men också de insatser som lantbrukaren som ansvarar för brunnen satt in.

Han berättar att det inledningsvis tog lite tid innan något hände. Lantbrukaren fick inte höra talas om utsläppet meddetsamma. Därefter bedömer Hermansson att lantbrukaren gjort de insatser som kan förväntas av honom.

– Han har grävt fördämningar så att gödseln inte ska rinna iväg, och ska ta dit slamsugare för att få bort gödsel från ett dike.

Vid en inspektion på onsdagen upptäcktes ett återdräneringsdike som man inte sett tidigare. Där behöver man säkerställa att gödseln inte kan färdas vidare till de vattendrag som finns i närheten, bland annat Borghultegölen.

Den största delen av gödselmängden kommer att få ligga kvar där den ligger inledningsvis.

– Det finns inget bra sätt att ta hand om gödsel som runnit ut på det här sättet. Den får ligga kvar, och när den stelnat så får han sprida ut den på ett större område på åkern, säger Christer Hermansson.

Han pekar ut två risker med ett gödselläckage.

• Risk för övergödning. "Det är aldrig bra om gödsel hamnar där det inte ska vara. Det ska vara på åkrarna och tas upp av växtligheten", säger Hermansson.

• Risk för tillväxt av bakterier som e-coli.

Ska man vara orolig för att bada i de närliggande gölarna i sommar?

– Bakterierna dör av med tiden. Det är fortfarande så pass kallt och så pass tidigt så att jag har svårt att se att det kommer att bli ett problem, men det bygger på att man får till det här med att flytta om gödseln, svarar Christer Hermansson.

Den gödselbrunn som brustit är en så kallad satellitbrunn. Satellitbrunnar ligger en bit bort från gården oftast i anslutning till åkermark. Gödsel kan transporteras med tankbil och förvaras i satellitbrunnen för att minska transportbehovet när det är dags för vårbruk.

Vi har talat med lantbrukaren som inte vill kommentera händelsen närmare. Han säger att det som hänt är en ren olyckshändelse, och att han försöker göra sitt bästa i den här situationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!