Det hela började med mordet på Gustava Sandberg 1861. Hon drev Centralbryggeriet i Västervik och natten till den 24 oktober 1861 blev hon mördad av en av sina anställda.
Det visade sig att Gustava Sandberg hade testamenterat flera fastigheter till kungafamiljen, som dock tackade nej till gåvorna. Istället fick en kommitté i uppdrag att fördela hennes tillgångar. Det resulterade i att Västervik fick en slöjdskola som slog upp portarna 1880.
Utbildningen finns fortfarande kvar, men har bytt namn flera gånger under årens lopp och heter numera Hantverksprogrammet finsnickeri.
– Utbildningen är högaktuell just nu. Det finns ett skriande behov av finsnickare just nu. Det svåra är att få elever till utbildningen, säger läraren Michael Engström.
Orsaken till att efterfrågan är hög är stora pensionsavgångar. Dessutom går det bra för svensk trämanufaktur, som sysslar med tillverkning av inredning, möbler, dörrar, fönster och trappor i trä.
– Vår stora utmaning är att hänga med i utvecklingen och fungera som företagens kompetensförsörjning, säger Michael Engström.
Han berättar att många av eleverna har fått anställning på Totebo industrier och Windy.
– De som vill ha jobb efter utbildningen får det.
Jubileumsutställningen pågår till den 10 oktober. Besökaren får se såväl äldre inlånade möbler som nytillverkade av dagens elever.