Det började med ett mord för 160 år sedan

I drygt 140 år har finsnickare utbildats i Västervik och utbildningen är fortfarande aktuell. Branschen skriker efter finsnickare, enligt läraren Michael Engström. Nu skildras finsnickeriutbildningen i en jubileumsutställning på Centrumgalleriet i Gamleby.

Västervik museums Daniel Nordenskjöld och Magnus Borg är delaktiga i skapandet av utställningen i Centrumgalleriet i Gamleby och hjälper till med hängningen.

Västervik museums Daniel Nordenskjöld och Magnus Borg är delaktiga i skapandet av utställningen i Centrumgalleriet i Gamleby och hjälper till med hängningen.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2021-09-24 21:00

Det hela började med mordet på Gustava Sandberg 1861. Hon drev Centralbryggeriet i Västervik och natten till den 24 oktober 1861 blev hon mördad av en av sina anställda.

Det visade sig att Gustava Sandberg hade testamenterat flera fastigheter till kungafamiljen, som dock tackade nej till gåvorna. Istället fick en kommitté i uppdrag att fördela hennes tillgångar. Det resulterade i att Västervik fick en slöjdskola som slog upp portarna 1880.

Utbildningen finns fortfarande kvar, men har bytt namn flera gånger under årens lopp och heter numera Hantverksprogrammet finsnickeri.

– Utbildningen är högaktuell just nu. Det finns ett skriande behov av finsnickare just nu. Det svåra är att få elever till utbildningen, säger läraren Michael Engström.

undefined
På utställningen visas också gamla fotografier som Västerviks museums Daniel Nordenskjöld letat fram.

Orsaken till att efterfrågan är hög är stora pensionsavgångar. Dessutom går det bra för svensk trämanufaktur, som sysslar med tillverkning av inredning, möbler, dörrar, fönster och trappor i trä. 

– Vår stora utmaning är att hänga med i utvecklingen och fungera som företagens kompetensförsörjning, säger Michael Engström.

Han berättar att många av eleverna har fått anställning på Totebo industrier och Windy.

– De som vill ha jobb efter utbildningen får det.

Jubileumsutställningen pågår till den 10 oktober. Besökaren får se såväl äldre inlånade möbler som nytillverkade av dagens elever.

undefined
Kistan är gjord av möbelsnickerieleven Bror Strid 1944. Den är privat ägo har lånats in till jubileumsutställningen. Lärarna Michael Engström och Christer Hultman lyfter upp kistan på podiet i Tjustbygdens konsförenings utställningslokal i Gamleby.
undefined
Finsnickeriutbildningen är numera en gymnasieutbildning som heter Hantverksprogrammet med inriktning finsnickeri. Eleverna har tillverkat jubileumsskåp som visas på utställningen och dessutom är till salu.
undefined
En detalj på den kista som är tillverkad av Bror Strid och som visas på utställningen. Kistan stod klar 1944 och är inlånad till utställningen.
undefined
Sekretären är gjord av finsnickerielev på 1980-talet och inlånad till utställningen.
undefined
Michael Engström, lärare på Hantverksprogrammet finsnickeri på Västerviks gymnasium, är med och arrangerar utställningen.

 

undefined
Ytterligare ett av fotografierna som kan beskådas på utställningen.
undefined
1880 slog Västerviks slöjdskola upp portarna. Bilden visas på jubileumsutställningen i Gamleby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!