Unga fotografer ställer ut i Gamleby

På kvällen den 9 maj är det fotoutställning i Blå huset, Gamleby hamnområde. Det är två unga kvinnliga fotografer som visar bilder.

8 maj 2019 22:00

Utställarna är Katrenada El Mountaser och Kegomoditswe Mohitlhi.

Katrenada är elev på utbildningen Gestaltande Fotografi på Gamleby folkhögskola och Kegomoditswe är stipendiat.

Simon Mlangeni-Berg, som var med vid hängningen av Kegomoditswes bilder på onsdagen, berättar att de har fått bidrag från Sparbanksstiftelsen Tjustbygden för att kunna dela ut mellan tre och fyra stipendier per år till unga fotografer, som antingen är under utbildning eller precis har gått klart sin utbildning.

– Förra året bildade vi föreningen Gamleby för fotografi. Det var för att vi ville få hit folk från andra delar av världen, som berättar andra historier än dem vi är vana vid att se.

Själv är han ordförande i föreningen, men också kursansvarig på Gestaltande Fotografi.

Under en månads tid har Kegomoditswe gästat Gamleby. Hon kommer från Market Photo Workshop i Johannesburg, Afrikas mest kända fotoskola, och har nu varit med och deltagit i klassens arbete i Gamleby.

Kegomoditswe visar elva fotografier. Rubriken är "Do you see now". Bilderna handlar om hennes komplicerade förhållande till mamman. Hon jobbar med symboler och metaforer för att visa sina känslor.

Katrenada visar något färre bilder, men i ett större format. Hon kunde inte vara med när vi skulle skriva den här artikeln inför evenemanget.

Utställningen pågår under tre timmar på torsdagskvällen, då det också finns tillfälle att träffa de båda fotograferna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingrid Johansson-Hjortvid