Testar simfärdigheter i sommarvärmen

Under sommaren tar många sig ett svalkande dopp. Men det finns även de som passar på att testa sina simfärdigheter, bland annat vid Skedshult.

5 augusti 2019 22:00

Vid Skedshults badplats skiner solen genom molnen. På bänkarna vid stranden sitter ett tiotal föräldrar i väntan på att deras barn ska sluta sin simlektion. Under uppsikt från sina simlärare, simmar några barn mellan två vattenstationer.

– Det är så himla roligt. Jag älskar vatten, säger sjuåriga Alvar Nilsson Skarin.

Han är en av deltagarna i årets simskola som Öndal-Skedhuldts Bygdegårdsförening organiserar. Föreningen startade simskolan 2007 och har i år 65 anmälda barn.

– Vi håller på under två veckor. Vi gör det dels för att barn ska testa sina simfärdigheter, dels för att vara en mötesplats för människor i närområdet, säger Margareta Edström som arbetar inom Öndal-Skedshults Bygdegårdsförening.

Var ifrån kommer alla deltagare?

– Främst ifrån Västerviks kommun och Valdemarsviks kommun. Det är väldigt kul att vi kan ha tillfällen där vi möter människor över kommungränserna, säger hon.

Hon berättar att man under dagen också erbjuder allmänheten möjlighet att ta simborgarmärket. Det får man om man klarar simma 200 meter på djupt vatten i valfri simstil. Teresia Karlsson är simlärare för årets simskola och till sin hjälp har hon fyra assisterande simlärare. Gemensamt har de ansvar och uppsikt över alla som kommer för att delta i simskolan eller ta simborgarmärket.

– De vuxna klarar sig oftast bra utan vår hjälp. Men barnen brukar ha det lite svårare. Då brukar jag säga att "de kan, om de vill", säger Teresia Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emil Sandgrim