Alla som haft vägarna förbi har säkert sett att byggnadsställningar numera omgärdar den röda varvsbyggnaden i Gamleby hamn.

Steg ett under renoveringen blir att åtgärda taket. Sedan får resten fixas efterhand, beroende på hur det går med finansieringen. Det berättar Pia Jurell, medan hon visar runt i de över hundra år gamla lokalerna.

Hon säger att byggnaden fick sitt nuvarande utseende på 1940-talet. Innan dess var det mer av en traditionell industribyggnad.

Artikelbild

| Pia Jurell på vindsvåningen. Planen är att ta bort golvet som hon nu står på.

Nu gjordes kortsidan mot sjön om, så att den skulle likna fören på en båt, och dubbla rader fönster togs upp i taket som ljusinsläpp.

Drömmen är att ta bort det innertak som senare har satts in, så att det åter blir öppet upp till nock.

Själva fabriksdelen ska bli museum, med servering en trappa upp, där man kan blicka ner i fabriken.

På samma våningsplan som serveringen ska man kunna titta in i Tore Holms gamla arbetsrum, liksom ritningsrummet, där många av de berömda båtarna konstruerades.

Artikelbild

| Två båtar som är byggda på varvet ska bli en del av det framtida museet.

På entréplanet ska det bli en butik, där man kan köpa begagnade båtgrejer och souvenirer om varvet.

Pia Jurell berättar att de har bildat den ideella föreningen Holms Yachtvarvs Vänner, vars syfte är att se till så att varvet renoveras och bevaras.

Artikelbild

| Byggnadsställningar runt hela den gamla fabrikslokalen visar att något är på gång.

– När vi köpte byggnaden, kände vi bara att ”vi måste rädda den”. Jag är väldigt driven och älskar utmaningar. Det handlar om att bevara ett kulturarv som har en viktig historia, ur ett seglarperspektiv, säger hon.