Renoveringen är nu igång

Nu har fasadrenoveringen inletts för Holms varv i Gamleby. I samma veva har det blivit klart med ett EU-bidrag på 600 000 kronor.

11 september 2019 08:00

Det är en glad Pia Jurell som möter upp utanför den anrika träbyggnaden nere i hamnområdet. Med ett EU-bidrag på 600 000 kronor vet hon att de nu "går i land" med den utvändiga renoveringen av Holms yachtvarv, som byggdes för mer än hundra år sedan.

Fredriks Bygg i Västervik har bytt bottenstocken – syllen – och den bärande konstruktionen. Det som pågår nu är renovering av fasaden.

– Vi byter panelen nedanför fönstren, för den är till stora delar dålig, säger Pia Jurell.

Högre upp byter de bara det som behövs, och ersätter med gammalt material, men det är inte så mycket. Pia visar en bit av en gammal stock. Hon har räknat årsringarna och fått det till 125 stycken, vilket betyder att det här var ett mycket litet träd i slutet av 1700-talet. Årsringarna ligger väldigt tätt i början, kan man se.

– Det går inte att hitta sådant här trä i dag, säger Pia Jurell.

När fönstren har renoverats och nya portar satts in på sjösidan, är byggnaden redo att möta vintern. Förra året fixades nämligen taket.

Den invändiga renoveringen hänger ihop med hur finansieringen kan lösas, men visionen är fortfarande att kunna öppna ett museum och ett café i lokalerna.

Pia Jurell, som äger varvet ihop med maken Björn, drömmer också om att kunna ha en båtbyggarutbildning i lokalerna.

I samband med den yttre renoveringen har dessutom bryggorna rustats upp. Där finns nu en liten gästhamn med flera båtplatser att hyra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingrid Johansson-Hjortvid