Pelle lämnar GTV efter 22 år

Nästan 700 elever har passerat revy under de drygt två decennier som Pelle Liljegren har jobbat på GTV i Gamleby. Nu vill han prova något annat.

14 maj 2019 15:00

När vi träffas är det bara några dagar kvar på gamla jobbet på GTV – Gamleby folkhögskolas utbildning till tv-produktionsspecialist. Men Pelle verkar glad och avslappnad. Han vet inte exakt vad han ska göra sedan, bara att han vill testa något annat, innan det blir dags att gå i pension. Han är rädd för att han skulle ångra sig annars.

Sedan är det förstås ändå ett stänk av vemod inblandat. Våren 1996 började han på en videoutbildning i Gamleby. Det var en så kallad AMU-utbildning, alltså en arbetsmarknadsutbildning, för arbetslösa som ville omskola sig.

Efter utbildningen fick han ett vikariat på TV4 Öst/TV Inter i Linköping under ett halvår, innan han började jobba på GTV, som då hade gjorts om till en tvåårig KY-utbildning. KY är en förkortning för kvalificerad yrkesutbildning.

När han nu slutar efter 22 år är det som lärare och teknikansvarig på skolan. Han undervisar i kamera, redigering och teknik och har även som arbetsuppgift att se till att skolan hela tiden håller sig à jour med vad som händer i branschen.

Då han i det sistnämnda syftet besöker Stockholm, träffar han ofta gamla GTV-elever på produktionsbolagen. Han ser även spår av dem, när han läser eftertexterna till teveprogram och svensk film.

Men även om han tycker att jobbet är roligt, känner han sig ganska klar med det nu och vill prova på att göra något annat, innan det är för sent.

– Har man inte provat, så vet man inte, konstaterar han.

På fritiden har han i många år kört turistbuss. Det är något som han tänkte satsa lite mer på nu. Han har även ordnat skidresor till Österrike.

– Kanske att jag utökar den delen. Man kommer ut och får träffa människor. Det jag tycker är viktigt i livet är att möta nya människor och ta vara på möten med nya människor.

En annan idé som han har är att satsa på trailerteknik, eftersom han inte bara har körkort för buss, utan även för tung lastbil med släp. Då får man åka runt till olika evenemang och visa rörlig bild på storbildsskärm som sitter fast på ett lastbilsflak. Han vet att det behövs folk till detta och tycker att det skulle passa honom bra, eftersom han både har körkortet som krävs och kan tekniken.

– För mig blir det som semester att komma ut, och så har man betalt samtidigt.

Sedan har han ju också möjlighet att frilansa inom tv-produktionsteknik.

– Jag slänger ut en långrev med krokar, och så får man se var det nappar, säger han obekymrat.

Personligt

Pelle Liljegren

Ålder: 57 år.

Bor: I Gamleby.

Familj: Fru och fyra utflugna barn (grabbar) och två barnbarn (tjejer).

Intressen: Film, åka motorcykel, lyssna på musik (bland annat Toto och Queen).

Husdjur: Nej.

Aktuell som: Slutar på GTV, Gamleby folkhögskolans utbildning till tv-produktionsspecialist efter 22 år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingrid Johansson-Hjortvid