Utbudet av bostadsrätter i Gamleby är litet och länge har det varit vanligast att lägenheterna säljs privat. Men sedan en tid tillbaka har mäklare anlitats av en del, hittills i år har tre bostadsrätter sålts via mäklare.

– Det är bara de senaste två, tre åren som säljare i Gamleby har anlitat mäklare, säger Kristian Wedel, mäklare på Fastighetsbyrån. 

Han menar att bara det faktum att Gamlebybor har börjat anlita mäklare har trissat upp priserna.

Artikelbild

| Fastighetsmäklaren Kristian Wedel menar att efterfrågan på bostadsrätter i Gamleby ökat.

– Jag tror också att alla småföretagare i Gamleby hjälper till att sätta orten på kartan, jag tror att de mysiga kaféerna kan bidra till intresset.

I dagsläget kostar tvåor cirka 2000 kronor per kvadrat, men det finns även en del lägenheter som kostar mer. Förra året sålde Fastighetsbyrån en etta för 155000 kronor med ett kvadratmeterpris på nästan 4000 kronor, det vill säga dubbelt så mycket som snittpriset. Priset för lägenheten gick upp 58 procent.

Det finns också exempel på privata bostadsrättsförsäljningar där bostadspriserna stigit mycket på bara några år. Kristian Wedel känner till en person som köpte en lägenhet på Hagahöjden för 40000 kronor för tre år sedan och sålde den nyligen för 90000 kronor.

Ulf Sjöholm, mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, vill inte dra några stora växlar över prisökningar på bostadsrätter i byn.

– Vi kan konstatera att det är bostadsbrist i Gamleby just nu och att bostadsrätter är attraktiva även där, säger Ulf Sjöholm.