M vill se förändringar i vårdcentralen

Förändringar i vårdvalet och intraprenad är två saker som Moderaterna tror kan bidra till att locka en läkare till Överum.

30 augusti 2018 22:00

I mitten på december 2016 stängde Överums vårdcentral. Den har inte öppnat igen. Landstinget har inte lyckats rekrytera en ny läkare och det finns inget överskott av läkare i Gamleby att ta av heller.

Men Malin Sjölander (M) och Harald Hjalmarsson (M) tror inte att det är omöjligt att hitta en läkare som vill jobba i Överum, om man genomför vissa förändringar.

En av dem är vårdvalet. Där finns en massa kringservice som en vårdcentral måste kunna erbjuda, vilket kan avskräcka en ensam privatpraktiserande läkare. Risken är att han eller hon inte vågar ansluta sig.

En annan sak som Malin Sjölander tror på är intraprenad. Det har prövats med framgång i kommunen, till exempel i Hjorted, där äldreomsorgen sedan flera år tillbaka drivs som en självstyrande enhet. Detsamma borde man testa i landstinget, tycker hon. Landstinget fortsätter som ägare till fastigheterna och som arbetsgivare, men enheten har en egen budget och de anställda bestämmer mycket mer själva. Det blir som ett mellanting mellan privat och offentlig vård, utan att någon behöver ta en egen, personlig risk vad gäller ekonomin.

– Vi måste pröva alla lösningar, för nu har det blivit långbänk av det, säger Harald Hjalmarsson.

Lokalmässigt är Överum en av länets modernaste vårdcentraler. Med ändrade förutsättingar tror Sjölander att det borde gå att hitta en läkare.

Hon vill också öppna fler mottagningar med distriktssköterskor, som det var förut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingrid Johansson-Hjortvid