Han skriver en bok om Edsbruk

Nästa år är det 350 år sedan bruket i Edsbruk grundades. Lagom till dess planerar Henri Bergstrand att ge ut en bok om orten.

10 februari 2019 16:00

Först kanske det ska påpekas att bruket inte är i drift längre. Det började som ett järnbruk och övergick till ett massabruk, som lades ner 1992.

Henri Bergstrand, som äger de gamla byggnaderna på bruksområdet, håller nu på och författar en bok om samhället. Hans plan är att den ska vara färdig till nästa år, då det är tre och ett halvt sekel sedan bruket grundades.

– Det var den 4 november som bruket startade, men kanske firar vi det vid midsommar i stället, funderar han.

Tanken är i alla fall att boken ska vara klar till dess.

– Den är på 600 sidor nu, men så mycket ska det inte bli, utan den ska kortas ner, säger han.

Den här boken om Edsbruk kommer att gå ganska långt tillbaka i ortens historia.

– Jag har kunnat spåra ägare till området tillbaka till 1200-talet, berättar Henri Bergstrand.

Han vill med sin bok sätta Edsbruk på kartan.

– På 1200-talet gick leveranserna till Vadstena kloster över Edsbruk. Jag vill visa ortens betydelse och vilken roll som Edsbruk har haft i historien.

När det gäller bruksområdet av i dag, är hans ambition att fortsätta utvecklingen mot turism. De äldsta industribyggnaderna, där järnbruket var, vill han bevara. Där driver hans dotter, Isabelle Woldt Bergstrand, verksamheten Konst & Fika sommartid.

Övriga byggnader skulle han helst vilja riva, om det inte dyker upp något bra användningsområde för dem. Det är i vart fall inte aktuellt att ha en fabrik där igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingrid Johansson-Hjortvid