Totalt är det tio UF-företag på Gamlebygymnasiet det här läsåret, och av dem är det sex som ska vara med på den stora UF-mässan ”Entreprenörskap på riktigt” i Kalmar den 20 mars. Där deltar 189 utställare, varav merparten alltså är UF-företag, som drivs av elever.

Rebecca Knutas och Lovisa Mählkvist driver tillsammans Gamlebygymnasiets hund- och smådjursspa UF. Liknande UF-företag har drivits även tidigare på skolan.

– De som vi har gjort för att utveckla affärsidén är att vi tar emot en del andra djur, inte bara hundar, utan även marsvin och katter. Vi har också fått förfrågan om att klippa klor på papegojor till exempel, berättar tjejerna.

Erik Helge, Linus Hansson och Albin Andersson har företaget K9 UF, som gör hundhalsband av olika slags rep som de flätar. De marknadsför sig på Instagram och Facebook.

Martina Asklöf, Emelie Diener, Malin Rindebäck och Jesper Johansson driver Minus är gott UF, som tillverkar hundgodis av köttfärs, ägg och potatismjöl, som de bakar själva i ugnen.

Tanken är att det ska vara lätt att tåla, även för djur med allergi, till exempel mot spannmål.

– Vi har provat på 30 hundar och katter och ingen har ratat det, säger Emelie.

Hannah Andersson och Linn Stenholm gör hundkoppel och smycken. En del av intäkterna ska de skänka till välgörenhet. Företaget heter L&H Design UF.

På minimässan deltog också Amanda Klasson, Hedda Einarsson och Tilda Hyckenberg med sitt UF-företag Baka med smak.