Farthindren i Gamleby effektiva

Även den här sommaren finns det farthinder vid gamla torget i Gamleby. Näringsidkarna är positiva och tycker att de har haft effekt.

12 augusti 2019 09:26

Maria Björkman på Byfiket i Gamleby berättar att det är hon och alla andra som har verksamhet runt torget som har önskat farthindren.

– Det är mycket tung trafik och många som kör fort. Våra kunder har svårt att ta sig över gatan helt enkelt.

Först var det en fråga som de diskuterade inom ramen för Bid-projektet i Gamleby. De har testat såväl farthinder som en mätare som visar glad respektive sur gubbe, beroende på hastigheten.

Efter förra sommaren, och inför den här sommaren, gjorde Gamleby företagarförening en utvärdering av hur det hade fungerat med farthindren på torget. De tillfrågade var personer som driver verksamhet runt torget.

– Vi frågade om de ville ha det i år igen och alla sa ja. Det var inget snack om saken. Alla var överens om att det är bra, säger Maria Björkman.

De som ska passera gatan nu, väljer ofta att göra det mellan de båda farthindren, där hastigheten på trafiken är som lägst.

Gun Virenhem, som driver butiken Hand i Hand vid torget, håller med om att farthindren är bra.

– Vi är nöjda, men det behövs på fler ställen. Det är väldigt höga hastigheter, säger hon.

Som exempel nämner hon utanför hotellet, ner mot ån och på Loftagatan mot folkhögskolan till. Virenhem skulle gärna se att farthindren fick vara kvar året om, alternativt att det blev ett gångfartsområde på platsen. Fartkameror nämns också som en lösning, om det går att ha dem på en sådan plats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingrid Johansson-Hjortvid