Sedan ett par år tillbaka utses inte Gamleby lucia genom omröstning längre, utan med lottens hjälp.

Årets lucia, Hanna Oskarsson, är 15 år och bor i Gamleby. Hon går i nionde klass på Östra Ringskolan i Gamleby.

Fritiden ägnar Hanna mest åt att plugga och vara med kompisar, berättar hon. Tidigare har hon spelat fotboll, men det har hon slutat med.

Vet du vad du vill jobba med i framtiden?

– Ja, jag vill bli polis. Jag har alltid tyckt att det verkat som ett intressant jobb, att få hjälpa människor i samhället och göra så att de mår bra, säger hon.

Förutom Hanna Oskarsson ingår följande personer i luciatåget: Moa Bjelkström, Thea Dolk, Moa Allander, Lovisa Synnerstad, Maja Axelsson, Moa Phimsing, Tindra Svanström, Saida Haller, Sofia Dahl, Levina Trygg, Bianca Bhiladvala och Tilda Svensson.

Luciafirandet äger som alltid rum i Gamleby kyrka på kvällen den 13 december och inleds med kulturskolans traditionella julkonsert. Hela kvällen är ett samarbete mellan Svenska Kyrkan i norra pastoratet, fritidsgården Åby herrgård och kulturskolan.

På eftermiddagen dagen därpå blir det ytterligare luciatågande på ortens båda äldreboenden och på dagcenter. Först ut är Erneborg, sedan Garpekullen och sist Hagnäsgården.

Pastoratet Norra Tjust är även arrangör av luciatågen i följande kyrkor: Odensvi, Ukna, Västra Ed, Loftahammar, Lofta och Överum.