I slutet av augusti valdes Levan Akins film "And then we danced" ut bland de svenska bidragen för att tävla i kategorin bästa internationella långfilm under Oscarsgalan.

– Det känns jättekul förstås. Vi har faktiskt vunnit pris på varje festival som vi deltagit i, filmen har blivit väldigt väl mottagen, säger Levan Akin på telefon från Stockholm.

Filmen kretsar kring den unge homosexuella dansaren Merad som är inskriven på ett Georgiskt dansinstitut för traditionell dans. Vi får följa honom när han kämpar mot fördomar, normer och sig själv i ett land där många inte ser med blida ögon på homosexualitet.

– Först visste jag inte vad det skulle bli av det här. Jag var själv på plats flera år före och dokumenterade med min kamera. Att det skulle bli en spelfilm var inte bestämt då.

2003 gick Levan Akin ut Gamleby folkhögskola och tv- och videoproduktionslinjen där.

– Jag kommer från en teaterbakgrund men ville börja med film. I Gamleby fick jag lära mig hantverket. Det var en bra tid. Vi hade en bra klass och rivaliteten, alla ville vara bäst, pushade oss. Vi gjorde liksom inget annat än film, det går att fokusera där.

– Det var väldigt kul, och väldigt lärorikt. Vi hade otroligt duktiga lärare. Jag är jätteglad över tiden i Gamleby. Där lärde jag mig klippa film, det fick jag användning för nu, när jag klippte "And then we danced".

Än har han inte varit tillbaka.

– Jag har blivit tillfrågad men det har aldrig gått att lösa. Jag hoppas jag kan komma tillbaka snart.