I den lokala ordningsstadgan finns det nedtecknat vilka regler som gäller för att använda pyrotekniska varor. Det krävs till exempel tillstånd av polisen för att skjuta raketer, bortsett från några timmar på påskafton, valborgsafton och nyårsafton.
– Jag upplever att folk har blivit mer försiktiga under senare år, säger Joakim Jansson.
Men ändå drabbas många av skador. Myndigheterna räknar med att omkring 100 personer i landet får så allvarliga skador att de måste uppsöka sjukhus för vård. 2014 var 17 personer så illa däran att de lades in på sjukhus för vidare vård, enligt statistik från socialstyrelsen. De flesta som skadar sig är unga män, trots att det inte har åldern inne för att köpa fyrverkeripjäser. Det är olagligt att köpa fyrverkerier till minderåriga. De unga grabbarna är ofta berusade när olyckan är framme. I Kalmar län skadades ingen person allvarligt av fyrverkerier under 2014.
– De vanligaste skadorna är bränn- och sårskador på huvudet, i ögonen och öron, samt skador på händer och fingrar, berättar Joakim Jansson.
De senaste tio åren har i genomsnitt 27 personer per år skadats så allvarligt att de har behövt sjukvård. Fyra av tio som skadades, eller 42 procent, har varit unga grabbar under 18 år.
Men trots allt så ser man en positiv trend. Statistiken visar att allvarligt skadade av fyrverkeriet hade minskat över tid. Under de senaste 18 åren har antalet allvarligt skadade minskat från 49 till 17 personer.
Fyrverkeriet ställer inte bara till kroppsskador de är orsak till många bränder varje år. Husdjur blir vettskrämda och får genomlida ångestfyllda nätter. Många husdjursägare känner hur den annalkande nyårsstressen kryper allt närmare.
45 procent av våra hundar och katter är rädda för fyrverkerier, enligt sina ägare, skriver HusdjursPanelen från Animail i ett pressmeddelande.
– Mängder av hundar och katter som tidigare chockats till djupa ljudfobier kommer att genomlida nya plågsamma upplevelser varje år, säger Karl Prytz, vd för Animal.
Ett tips är att sätta på musik eller teven för att överrösta ljudt från raketer och smällare. Det lär vara det vanligaste knepet.
– Ett annat bra förslag är att i god tid vänja din hund att acceptera fetvadd i öronen. Det dämpar ljudet. Vänj din hund korta stunder i taget och låt den få leta godisbitar du placerar ut under tiden, tipsare Karl Prytz.