Nytt fynd vid Eknöskelettet

När platsen där skelettet på Västra Eknö hittades skulle fyllas igen, fann arkeologer ett fynd som ställer spännande frågor om platsen.

Fynd2014-11-25 17:04

VT har tidigare berättat om skelettfyndet på Västra Eknö i Västerviks skärgård. Under sommaren 2013 hittade privatpersoner ett kranium och andra skelettdelar i ett grustag.

Efter vidare undersökning visade det sig att skelettet tillhörde en kvinna och var över 50 år gammalt. Länsmuseet i Kalmar tog över från polisen, och konstaterade att det kunde röra sig om en begravningsplats för pestens offer och således vara från början av 1700-talet. Bland annat hittade man kistspikar och en hyska, som är ett spänne till kvinnokläder, vanligt på 1700-talet.

Men någon fördjupad undersökning blev det inte. Länsstyrelsen beslutade att platsen var ett fornminne, alltså äldre än 150 år, och skulle fyllas igen, utan djupare undersökningar.

Platsen fylldes igen under oktober. Då hittade man fler fynd som tyder på att platsen är gammal.

– Vi var ute för att återställa platsen och i det lösa materialet fann vi en multnad ask i trä med ett avancerat skruvlock. I den låg ett kopparmynt från 1666, säger Kennet Alexandersson, arkeolog vid Kalmar länsmuseum.

Asken var liten, cirka en centimeter i diameter och 1,5 centimeter hög. En liknande ask har funnits vid regalskeppet Kronan som sjönk 1676.

– Det finns rykten om en sjömansgrav i trakterna och asken kan ha varit någon form av amulettask. Det är möjligt att man vid den tiden hade sådana som en vidskepelse. Det är en spännande teori i alla fall, säger han.

Nu är platsen utmärkt som fornminne och faller under fornminneslagen. Ytterligare utgrävningar är förbjudna.

Vad är en fornlämning?

Fornminne

Fornlämningar är lämningar efter människors verksamhet under forna tider, som har tillkommit genom äldre tiders bruk och som är varaktigt övergivna.

För att automatiskt skyddas av lagen ska lämningen vara tillkommen före 1850. Lämningarna finns kvar på ursprunglig plats och är i stor utsträckning jordfasta. Hit hör till exempel boplatser från förhistorisk tid, gravar, borglämningar, ruiner av kloster, kyrkor med mera.

Till varje fornlämning hör ett så stort fornlämningsområde som krävs för lämningens bevarande. Det betyder att länsstyrelsen kan freda ett område, i direkt anslutning till en fornlämning, som inte i sig är en fornlämning, för att skydda en lämning.

Källa: Riksantikvarieämbetet (www.raa.se)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om