Många fynd under jord på Slottsholmen

Rester av skor från 1300-talet, fröer från grödor, djurben – och skelett. Det är bara en bråkdel av det man hittat vid olika utgrävningar av Slottsholmen.

ARKEOLOG. Veronica Palm berättar för ett fullsatt musikbibliotek om utgrävningarna. Bland annat har man hittat läderfragment och humle.

ARKEOLOG. Veronica Palm berättar för ett fullsatt musikbibliotek om utgrävningarna. Bland annat har man hittat läderfragment och humle.

Foto: Ilkka Ranta

fynd2015-03-03 20:40

Det, och en hel del annat spännande, berättade arkeologen Veronica Palm vid ett fullsatt föredrag på Musikbiblioteket under tisdagskvällen.

Nu ska man i och för sig passa på att tillägga att alla fynd inte gjorts i den här omgången av utgrävningarna. Skeletten har hittats under tidigare grävning.

– Sammanlagt har man hittat tretton skelett på insidan av ruinen och åtta utanför när man gjorde grävningar på 1920-talet, men tyvärr är det ingen som vet var skeletten finns i dag. Så vitt vi vet bestämde man från början att man skulle gräva ner skeletten igen och sätta upp en plakett på platsen. Av någon anledning så gjorde man inte det. Det hade varit ett fantastiskt källmaterial med alla de metoder som finns i dag.

För en arkeolog är det rena julafton att hitta hela skelett eller delar av människoben och liknande.

– Tyvärr visste man inte bättre på den tiden, men med de metoder som finns i dag hade vi kunnat säga mycket om de som levde här genom att undersöka skeletten. Det är mycket man vill veta, det kan till exempel ha legat ett kapell på platsen, menar Veronica Palm.

I den här omgången av utgrävningarna på holmen har man bland annat hittat spår efter en smedja, som högst sannolikt hade koppling till varvet på holmen.

– Vi har också hittat till exempel skor, men också spår av djurspillning från kor och fröer från olika grödor. Det kan betyda att man odlade där eller att man bedrev handel med den typen av varor på holmen. Det finns också rester av djurben och fiskskelett, berättar Veronica Palm.

Under förundersökningen som påbörjades 2013 har man har också lyckats gräva fram läderfragment, som man tror kommer från medeltida skor. Läderfragmenten har mönster och sömmar, som kan säga en hel del om ålder och ursprung.

– Det är riktigt spännande när man upptäcker den typen av fynd, det är nästan det roligaste att hitta faktiskt. Vi har också hittat spår efter humle.

Det är i sig inte särskilt märkligt. Genomsnittssjömannen drack nämligen omkring tre liter öl per dag under medeltiden. På platsen fann man också timmer, träflis och huggspån – som nu är på gång att analyseras enligt Kol 14-metoden.

– Det här är en otrolig källa till kunskap att titta vidare på. Det är också intressant med exempelvis fynd från samma tid i Kalmar för att se lokala jämförelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om